Lee Dekkers en Joke de Jongen waren 22 oktober 60 jaar getrouwd. Vanwege een staaroperatie bij Lee moest de burgemeester het bezoek aan het echtpaar uitstellen. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Lee Dekkers en Joke de Jongen waren 22 oktober 60 jaar getrouwd. Vanwege een staaroperatie bij Lee moest de burgemeester het bezoek aan het echtpaar uitstellen. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

'Groot deel van ons leven stond in teken van hard werken'

ST. WILLEBRORD - Doordat Lee Dekkers en Joke de Jong harde werkers waren, hadden ze maar weinig vrije tijd. Zondags zagen ze elkaar in café Hoendervangers in Rucphen. Lee dronk daar een pilsje en speelde met zijn vrienden het spel vuisten met lucifers. Joke ging naar hetzelfde café om daar met haar nichtje te dansen.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

De moeder van Lee werd al vrij snel weduwe en moest een gezin met vier kinderen verzorgen. Dat was de reden dat ze op enig moment hertrouwde en nog eens vier kinderen kregen. Zodoende kwam Lee Dekkers, die in Princenhage geboren en getogen was, in St. Willebrord terecht. Joke de Jong groeide op in Sprundel en het gezin bestond uit zeven kinderen. In die tijd was dat heel gewoon.

Arbeidzaam leven

Zowel Lee als Joke hebben hun hele leven hard moeten werken. "In die tijd kon je ook niet altijd kiezen wat je wilde gaan doen", weet Joke zich nog te herinneren. "Ik heb in Roosendaal bij de Hudson sigarenfabriek gewerkt, maar ook bij de Red Band en uiteindelijk ook nog eens elf jaar bij conservenfabriek Van den Hout in Rucphen. Daar werkte ik samen met drie van mijn zussen".

Lee begon na de lagere school bij boer Kees Machielsen. "Vervolgens pendelden we naar de Haven van Rotterdam, maar dat werk was veel te zwaar voor mij. We moesten daar balen van 100 kilo in netten tillen, die het ruim van het schip in werden getakeld". Al snel vond hij werk bij transportbedrijf Verbruggen in Terneuzen. "Dat was de mooiste tijd van mijn leven want ik reed in die tijd al naar Frankrijk. Uiteindelijk heb ik in St. Willebrord ook nog als laadschopmachinist en bij een tuinder in Zundert gewerkt", herinnert hij zich.

Verkering

Zoals gezegd leerden Joke en Lee elkaar kennen in café Hoendervangers in Rucphen. Ze kregen in 1957 verkering, trouwden op 22 oktober 1958 voor de wet en zes dagen later voor de kerk. "We gingen inwonen bij mijn ouders", zegt Joke. "We hadden een eigen kamertje en sliepen in de bedstee. In 1959 werd onze dochter Henny geboren en uiteindelijk zijn we naar de Nachtegaalstraat verhuisd. Daar hebben we meer dan veertig jaar gewoond".

Vrije tijd

Omdat er in die tijd zo hard gewerkt moest worden, had het echtpaar maar erg weinig vrije tijd. "Toen ik mijn man Jan leerde kennen, en hij wekelijks ging koersen, hebben ze voor zichzelf een camper gekocht, zodat ze altijd mee konden en Jan zich daar in alle rust kon wassen en omkleden", weet dochter Jenny zich nog te herinneren.

Heidestede

"Sinds 18 december 2017 wonen ze in Heidestede, waar er op uitstekende wijze voor ze wordt gezorgd. Er wordt daar voor alles gezorgd", vat dochter Jenny de voordelen samen. "Omdat mijn vader aan staar geopereerd moet worden, hebben we het bezoek van de burgemeester aan mijn ouders moeten uitstellen. Gelukkig komt ze nu op een later moment, want dat zouden ze natuurlijk voor geen goud willen missen", besluit ze.[l]