Afbeelding

Avondteam Eeuwig Schaak verslaat RSG

RUCPHEN - Het schaakwereldje zit soms verwarrend in elkaar. Sommige schakers zijn lid van 2 of 3 verenigingen tegelijk en dan kan het gebeuren dat ze in een teamwedstrijd namens de ene club zitten te spelen tegen een andere club waar ze lid van zijn. Zo kwam Johan Goorden, lid van Eeuwig Schaak, vorige week in Rucphen op bezoek om tégen Eeuwig Schaak te spelen. Want Johan is ook lid van RSG.

Tegen het B-team van RSG werd door Eeuwig Schaak zware tegenstand verwacht. Maar door enkele verhinderingen was het team van RSG een stukje minder sterk dan het viertal dat in de 1e ronde BSV uit Bergen op Zoom met 4-0 aan de kant veegde en dat bood perspectief. Gerard Snoeijs zette Eeuwig Schaak op voorsprong door winst op Frans Jonkers. Frans Jonkers stuurde twee paarden in de aanval, maar die beestjes werden door Gerard vakkundig in de pan gehakt. Jan Rijkse speelde remise tegen Ron Höfer in een partij waarin het evenwicht nooit echt verbroken werd. John van Helden nam het op tegen Johan Goorden en verloor al redelijk vroeg in de partij een stuk. Dan is het eigenlijk einde verhaal tegen een speler als Johan Goorden, maar John wilde zich daar niet bij neerleggen en vocht dapper terug.

Stelling
In de afgebeelde stelling op het diagram lijkt John met zwart totaal hopeloos te staan, maar weet hij in een paar zetten tijd Johan toch nog het nodige angstzweet te bezorgen: 30...,Te8-e2 31.Lc2-b1,Tf8-e8 32.Ff1-d1,Te2-f2 33.Td6-d3,Te8-e2 En ineens heeft Johan Goorden zijn handen vol aan die 2 reuzegevaarlijke torens op de 2e rij. Met 34.Td3-g3+ wist hij zijn g-pion te redden, maar het duurde wel een zet of 10 voor Johan zich uit de wurggreep van de torens kon bevrijden en het punt veilig kon stellen.
De beslissing van de wedstrijd viel in de partij tussen Kees van Hogeloon en Pieter de Nijs (oud-lid van Eeuwig Schaak). Kees had een pionnetje gewonnen, maar het eindspel was nog bijzonder lastig met remisekansen voor Pieter en eeuwig schaak wat voortdurend op de loer lag. Ironisch dat een speler van Eeuwig Schaak zijn best moet doen om eeuwig schaak te vermijden, maar het lukte Kees, die het punt binnenhaalde, waardoor Eeuwig Schaak won met 2½-1½. [l]