Afbeelding

En we eindigen met... het eindspel

RUCPHEN - Het slot van de eerste manche van de interne competitie van Eeuwig Schaak werd beslist in het eindspel. Het kon niet toepasselijker. Niet altijd eindigen schaakpartijen in een eindspel, vaak valt het beslissing al in het middenspel of wordt nog voor het eindspel tot remise besloten. Maar nu werd er op 3 borden doorgegaan “tot het gaatje”. In 2 van die 3 gevallen was het eindspel niet meer dan het verzilveren van een in principe gewonnen stelling.

Jan Rijkse had tegen Ben Seleski een pion gewonnen en had er weinig moeite mee een gewonnen eindspel in winst om te zetten, temeer omdat hij nog een tweede pion mee kon pikken. Ad Bruijns had het tegen John van Helden lastiger. Ook hij stond een pion voor en in principe gewonnen, maar had in een eindspel met ieder een loper en toren nog heel wat klippen te omzeilen. Toen Ad een tweede pion won en torenafruil wist te forceren, was het ineens een stuk makkelijker en hengelde Ad het punt daarna vrij simpel binnen.

Bij Patrick Heijnen en Kees van Hogeloon werd de partij beslist in het eindspel. Lang leken zij op remise af te koersen, maar Kees wist Patrick in een zetdwang-positie te manoeuvreren, waarna Kees met zijn koning de stelling binnendrong en de winst greep. Door die winst verzekerde hij zich ook van de 1e plaats in de eindstand van de eerste manche, al zegt dat gezien de kleine verschillen nog niet al te veel.

Jan Konings en Cor Lazeroms kwamen niet tot een eindspel. In een hele linke stelling in het middenspel sloeg Cor met een verkeerde pion terug, waardoor de h-lijn voor zijn koning open kwam en Jan Cor mat wist te zetten. Gerard Snoeijs en Cees Buurman tekenden nog voor het eindspel de vrede en besloten tot remise.

Eindstand aan kop 1e competitiemanche: 1. Kees v. Hogeloon 95½; 2. Jan Rijkse 83; 3. Ad Bruijns 80; 4. Patrick Heijnen 64½; 6. John v. Helden 58.

Een klassieke eindstudie is de stelling op het afgebeelde diagram.

Wit aan zet wint door met twee pionoffers een doorbraak te forceren: 1.b5-b6!,c7xb6 2.a5-a6!,b7xa6 en de witte c-pion loopt door of 1...,a7xb6 2.c5-c6,b7xc6 en de witte a-pion loopt door. Als zwart in deze stelling aan zet is, wint zwart: !...,Kg6-f5 2.b5-b6,c7xc6 3.a5-a6,b7xa6 4.c5-c6,Kf5-e6 en de zwarte koning komt op tijd op de witte pion te stoppen. Als wit de witte b-pion niet opspeelt, vreet de zwarte koning simpelweg de witte pionnen op.

Inmiddels is de WK-match tussen Magnus Carlsen en Fabiano Caruana begonnen. Voor alle informatie hierover zie www.chess24.com of www.schaaksite.nl. [l]