De overeenkomst is in aanwezigheid van molenliefhebbers getekend.
De overeenkomst is in aanwezigheid van molenliefhebbers getekend. Jan van den Broek

Nieuwe stap in het bestaan van molen De Hoop Sprundel

RUCPHEN - Zaterdag 10 november ondertekenden wethouder Laura Matthijssen van de gemeente Rucphen en voorzitter Jan van den Broek van de Molenstichting een nieuwe overeenkomst voor de komende zes jaar die ingaat op 1 januari 2019.

Dit was een hele belangrijke gebeurtenis want Sprundel kan in deze periode blijven genieten van een goed onderhouden molen, waarvan groot en klein onderhoud onder verantwoordelijkheid van de Molenstichting uitgevoerd worden.

Voor het grote onderhoud draagt de gemeente een bedrag van € 10.000,- per jaar bij, molenonderhoud kost nu eenmaal veel geld.

We merken nog even op dat molen de Hoop tot op heden, gezien de ligging, niet commercieel te exploiteren is en daarom is het van groot belang dat de gemeente Rucphen en de Molenstichting elkaar gevonden hebben om er samen voor te zorgen dat dit Rijksmonument goed onderhouden wordt zodat de molen geen gevaar op gaat leveren voor de woonomgeving.

Klein onderhoud zelf bekostigen

De Molenstichting zal het kleine onderhoud in en rond de molen door middel van molenactiviteiten zelf moeten bekostigen en daarbij rekent de Molenstichting, zoals al gebeurde in de voorbije jaren, op vele donaties van molenvrienden, verkopen van molenproducten, steun vanuit het Sprundelse bedrijfsleven en inkomsten uit jaarlijks terugkerende molenactiviteiten.

Molen De Hoop heeft in de afgelopen vier jaar een belangrijke plaats in genomen in het Sprundelse en is ook buurtverbinder geworden door mede activiteiten te organiseren waarbij heel veel dorpsbewoners de molen bezocht hebben.

Vanaf 2019 veranderen we onze slogan 'Geef de Sprundelse molen een kans' in 'Wind in de zeilen'.

Aangevraagde excursies en activiteiten
Op donderdag 22 november zijn we aanwezig bij de vrijwilligersavond van de gemeente Rucphen.

Zaterdag 8 december komen alle molenvrijwilligers bijeen voor het halfjaarlijks molenvrijwilligersoverleg.

Zondag 30 december is er een fietstoertocht waarbij ook 'Dwars dur de Meule' gefietst wordt.

Elke dinsdag zijn bezoekers tussen 10.00 uur en 15.00 uur welkom in de molen. Op elke eerste en derde zaterdag van de maand is dit Rijksmonument ook tussen 11.00 uur en 14.00 toegankelijk voor het publiek.

Alle informatie over molen De Hoop Sprundel is te vinden op de website. Voor het aanvragen van rondleidingen voor groepen of verenigingen kunt u ook op deze site, www.molensprundel.nl, terecht of stuur een mailtje naar molensprundel@gmail.com.[l]