Vrijwilligers bezig met het voorbereiden. FOTO NATUURWERKGROEP RUCPHEN
Vrijwilligers bezig met het voorbereiden. FOTO NATUURWERKGROEP RUCPHEN Natuurwerkgroep Rucphen

NatuurWerkgroep start 3e jaar van het Flower Power project

RUCPHEN - Nadat de winterakkers enkele weken geleden machinaal waren ingezaaid met granen, zijn de akkers nu met de hand ingezaaid met het bloemen- en akkerkruidenzaad. De bloemen van deze planten zullen volgend jaar allerlei insecten volop van voedsel voorzien.

Inzaaien in de kou

Dankzij het grote aantal vrijwilligers waren de winterakkers in ruim 6 uur ingezaaid. Deze klus geschiedt enkele weken nadat het graan is ingezaaid, omdat het graan dan al centimeters boven de grond uitkomt en zodoende het kiemende zaad van de bloemen en akkerkruiden beschermt. Om dit zaad goed te verspreiden en er al wat aarde aan te laten kleven, wordt het zaad in een kruiwagen vermengd met grond van de in te zaaien akker.

2019 net zo’n goed jaar als 2018?

Het aantal bloeiende planten van ruim 30.000 lag in 2018 boven de verwachting. En dit ondanks het grillige weersverloop. De planten die na de regenbuitjes van begin oktober weer volop in bloei kwamen, zijn daar niet eens in meegeteld. Op de 16 akkers zijn op 83 plekken soorten met 20 en meer planten per soort geteld. Dit betekent dat deze planten goed zijn aangeslagen en een goede basis voor de toekomst vormen.

In 2019 komt het aantal akkers op tenminste 21 mede dankzij 2 nieuwe akkers van de gemeente Rucphen. Maar de NatuurWerkgroep is nog op zoek naar meer akkers.

Meedoen als vrijwilliger of grondeigenaar?

Degenen die aan het project willen meehelpen, hetzij als vrijwilliger en/of met het beschikbaar stellen van grond, kunnen contact opnemen met info@natuurwerkgroep-rucphen.nl. Voor meer informatie: http://www.natuurwerkgroep-rucphen.nl/het-flower-power-project/. [l]