Hondenspeelweide Sprundel niet zichtbaar. Graag plaatsen: Corine Roks(links) en Cindy Heeren met haar hond Rocca. FOTO CORINE ROKS
Hondenspeelweide Sprundel niet zichtbaar. Graag plaatsen: Corine Roks(links) en Cindy Heeren met haar hond Rocca. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Sprundel wil trouwe viervoeter laten ravotten

SPRUNDEL - Hondenbezitters in Sprundel hebben één wens; hun viervoeter eens onaangelijnd met soortgenoten laten ravotten. Een hondenspeelweide staat om die reden al jaren op het verlanglijstje van de hondeneigenaren. Ondanks herhaalde pogingen voor de aanleg hiervan, zijn de plannen nooit concreet geworden. Maar met de ontwikkelingen die er nu zijn, gloort er hoop aan de horizon.

VAN ONZE REDACTIE

"Een aantal jaar geleden heeft Jan Zweekhorst zich sterk gemaakt voor een hondenspeelweide in Sprundel. Met handtekeningen van zo'n 300 baasjes klopte hij bij de gemeente Rucphen aan. Helaas strandden de onderhandelingen, maar begin 2018 hebben we het initiatief weer voorgedragen aan de Gemeente Rucphen", laat Corine Roks van het wijkenoverleg Sprundel weten. Roks vertegenwoordigt in het wijkenoverleg wijkvereniging De Branden. Samen met Cindy Heeren van wijkvereniging Achter de Sint Jan probeert zij het initiatief voort te zetten.

Uitwerpselen

"Tijdens het wijkenoverleg kwam naar voren dat niet alleen hondenbezitters een losloopgebied wensen maar ook de veehouders in het buitengebied. Uitwerpselen van honden kunnen bacteriën bevatten die zeer schadelijk zijn voor drachtige koeien, met het afstoten van de vrucht tot gevolg", vult Roks aan.

Ideeënmakelaars

Met hun plannen voor een hondenspeelweide kwamen zij terecht bij de ideeënmakelaars van de Gemeente Rucphen. Deze makelaars bieden begeleiding bij burgerinitiatieven. Zij doen dit op juridisch vlak en op bestemmingsplantechnisch gebied. Voor de financiële middelen dienen de initiatiefnemers zelf zorg te dragen.

Locatie

Voor de hondenspeelweide werd een geschikte locatie gezocht. Het stukje groen naast de voetbalvelden van SV Sprundel kwam daarbij in beeld. Deze strook heeft bestemming groen en is eigendom van de gemeente Rucphen. "Samen met de twee ideeënmakelaars hebben we de ins en outs besproken. Zo zijn er afspraken gemaakt over het onderhoud waarbij het maaibeleid van de gemeente gehandhaafd blijft, en zijn er maatregelen besproken om het veldje netjes te houden. Over de aansprakelijkheid zijn we nog in onderhandeling", laat Cindy Heeren weten. De direct omwonenden zijn inmiddels per brief van de plannen op de hoogte gebracht. "Hopelijk reageren ook zij positief. Dagelijks wordt er door hondenbezitters geïnformeerd naar de stand van zaken", aldus de dames.

Sponsors

De acties van Jan Zweekhorst en de dames bleven niet onopgemerkt. De aandacht van de media leverde in de vorm van een hekwerkleverancier uit Rucphen al direct een goede sponsor op. Heeren hierover: "Deze firma plaats een hoogwaardig hekwerk dat voor een groot deel door dit bedrijf wordt gesponsord. Ondertussen hebben ook verschillende andere bedrijven en onze wijkvereniging toegezegd hun steentje bij te dragen. Voor het tekort dat nu nog rest zijn we met diverse bedrijven in onderhandeling". De dames hopen in het voorjaar de speelweide te kunnen openen. Tot die tijd blijven de Sprundelse honden aangelijnd. Reageren kan via het e-mail adres achterdesintjan@hotmail.nl[l]