Wethouder René Lazeroms deelt aan een vertegenwoordiging van leerlingen uit alle groepen van de Martinusschool de reflecterende rugzakjes uit. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Wethouder René Lazeroms deelt aan een vertegenwoordiging van leerlingen uit alle groepen van de Martinusschool de reflecterende rugzakjes uit. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

'Opvallen in verkeer is precies de bedoeling'

RUCPHEN - Wethouder René Lazeroms was donderdagmiddag samen met ambtenaar Ad Schrauwen te gast op de Martinusschool. Ze werden daar ontvangen door een groepje leerlingen die alle groepen op de school vertegenwoordigden en de leerkrachten Jeanne van Steenhoven en Kitty van Wesenbeeck van de verkeerswerkgroep.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

De wethouder vroeg nadrukkelijk aandacht voor de zichtbaarheid van de schoolgaande jeugd in het verkeer. Samen met de andere gemeenten uit de regio West-Brabant wordt dit thema leidinggevend in 2019.

Maar de wethouder vond dat uitreiking van de rugzakjes zo voor de donkere maanden veel meer effect zou hebben.

Regionaal

"De negentien samenwerkende gemeenten kiezen jaarlijks een veiligheidsthema, waarbij er extra aandacht aan verkeersdeelnemers wordt besteed. Omdat de schoolgaande jeugd doorgaans de meest kwetsbare groep is, richten we ons daar samen met de leerkrachten van de basisscholen op", vat de wethouder in grote lijn de actie samen.

En hij vervolgt: "Het thema van 2018 was alertheid en voor het volgende jaar is er voor zichtbaarheid gekozen. Omdat de donkere maanden eraan komen vonden we het verstandig om de actie nu op te starten, omdat die zichtbaarheid met name nu nodig is".

Onderwijs

"Alle basisscholen in de gemeente Rucphen hebben een Brabants Verkeersveiligheids Label", zegt Jeanne van Steenhoven van de verkeerswerkgroep van de Martinusschool. En collega Kitty Wesenbeeck vult haar daarbij aan: "Als BVL-school behoor je jaarlijks een aantal activiteiten te organiseren die de verkeersveiligheid van de leerlingen bevordert. De ene keer is dat controle van de verlichting, de andere keer werken we aan de voorbereiding van het praktische verkeersexamen". Beide leerkrachten leggen echter extra nadruk op het verkeersonderwijs dat in de praktijk wordt gegeven. "Als onze groepen naar de gymzaal lopen, moeten ze door de dorpskern, waar momenteel niet alleen bestemmingsverkeer maar ook vrachtwagens en doorgaand verkeer voorbij komt. We wijzen de kinderen op de gevaren en ze dragen hesjes om extra op te vallen".

Praktijkvoorbeeld

Wethouder Lazeroms is een van de drie regionale verkeersveiligheidsambassadeurs. Op die manier hoort en ziet hij voorbeelden, waar hij ook zelf weer mee aan de slag kan. "In Breda heeft men een papa- en mamadeal bedacht, waarbij kinderen hun ouders laten beloven dat ze bepaalde dingen in het verkeer niet doen. Als voorbeeld kun je het gebruik van je mobiel achter het stuur noemen. Dat kinderen hun ouders daarop aanspreken lijkt misschien de omgekeerde wereld, maar is wel uitermate effectief". De wethouder en de leerkrachten van de school zijn in ieder geval overtuigd van het belang van verkeersveiligheid en de wijze waarop daar aan wordt gewerkt. "Met een reflecterend rugzakje val je in het verkeer goed op, en dat is precies de bedoeling", onderschrijven ze gezamenlijk.[l]