In de nieuwe Woonvisie wordt rekening gehouden met de woonbehoeften van senioren. FOTO PETRA BORK - PIXELIO
In de nieuwe Woonvisie wordt rekening gehouden met de woonbehoeften van senioren. FOTO PETRA BORK - PIXELIO Foto: Petra Bork - Pixelio

'Woonwensen senioren in kaart brengen'

RUCPHEN - Welke soort woningbouw komt er de komende jaren in de diverse kerkdorpen? De Gemeente Rucphen is bezig met het opstellen van de Woonvisie 2019-2030 waarin een en ander wordt vastgelegd. Om de woonbehoeften van senioren duidelijk in kaart te brengen, houdt de KBO Kring Rucphen een enquête.

DOOR ADDO SPRANGERS

De overheid wil dat ouderen zolang als het kan thuis blijven wonen. Tegelijkertijd ziet de KBO Kring Rucphen - waarbij de plaatselijke afdelingen van Rucphen, St. Willebrord, Sprundel, Schijf en Zegge zijn aangesloten - de dorpen vergrijzen. "Van groot belang is dus dat in de nieuwe Woonvisie rekening gehouden wordt met de woonbehoeften van senioren", zo stelt KBO Kring Rucphen. De KBO-afdelingen in de vijf dorpen hebben afgelopen week daarom een enquête gehouden onder zoveel mogelijk 55-plussers in de gemeente Rucphen, zowel leden als niet-leden van de KBO. Door het invullen van de vragenlijst hebben senioren duidelijk kunnen maken wat hun behoeften, wensen en ideeën zijn over wonen in de toekomst.

Woningbouw

De Gemeente Rucphen heeft reeds aangekondigd de uitslag van het onderzoek te willen gebruiken bij het opstellen van de Woonvisie 2019-2030. In dit document komt onder meer te staan welke woningbouw de Gemeente Rucphen de komende jaren wil, met aantallen en type woningen per dorp. KBO Kring Rucphen meldt dat zij ook woningcorporatie Thuisvester van de enquête-uitslag op de hoogte zal stellen, dit met het verzoek om er rekening mee te houden. Dat geldt eveneens voor andere organisaties die in het kader van wonen, welzijn en zorg van belang zijn.

Vragenformulier

De door de KBO-afdelingen verspreide vragenformulieren zijn inmiddels opgehaald. Onverhoopt nog niet opgehaalde formulieren kunnen ze nog tot 30 november gedeponeerd worden in een doos of bus van de KBO in een dorpshuis. Wie geen formulier heeft ontvangen en wel wil meedoen aan de enquête, kan eventueel nog een elektronisch in te vullen formulier opvragen via het e-mail adres cagijzen@home.nl. Verdere inlichtingen zijn verkrijgbaar bij het bestuur van de plaatselijke KBO-afdeling of bij Kees Gijzen, voorzitter van de Werkgroep Wonen van KBO Kring Rucphen, via telefoonnummer (0165) 853721.


Sprundel
In Sprundel loopt al een enquête 'wonen, welzijn en zorg'. Voor wat betreft het onderwerp wonen zijn de vragen hetzelfde als in de andere dorpen. Van vijf van de negen Sprundelse wijken zijn de uitslagen ondertussen al bekend. De KBO en het Dorpswerk in Sprundel gaan nu aan de slag om de enquête 'wonen, welzijn en zorg' onder de 55-plussers in de overgebleven vier wijken - 't Aarmend, Berk-d'Ettesei, De Branden en 't Pluspunt - uit te voeren. Voor wat betreft het onderwerp wonen worden de resultaten gemeentelijk en per dorp afzonderlijk gebundeld.[l]