Hoofdstraat Sprundel in 1918, een eeuw geleden. FOTO HEEMKUNDEKRING SPRUNDEL
Hoofdstraat Sprundel in 1918, een eeuw geleden. FOTO HEEMKUNDEKRING SPRUNDEL heemkundekring Sprundel

Sprundelse heemkundekring presenteert expositie en boekje

SPRUNDEL - Zaterdag 24 november van 14.00 tot 17.00 uur en zondag 25 november van 11.00 tot 17.00 uur etaleert heemkundekring Onder Baronie en Markiezaat in De Trapkes weer een stuk van de Sprundelse geschiedenis.

De 530 leden van deze kring kunnen dan een boekje meenemen vol interessante en leuke historie van het dorp. Voor de bezoekers, met name de jeugd, is een ‘speurboekje’ gemaakt waarmee een rondgang langs de vele foto’s en attributen extra aantrekkelijk wordt. Meisjes en jongens kunnen er prijzen mee winnen, maar ongetwijfeld zullen ook volwassenen het leuk vinden om een speurtocht maken.

Uiteraard is er dit keer veel plaats ingeruimd voor het schuttersgilde St. Jan Baptist dat 400 jaar bestaat. Tien van de 31 expositieborden worden in beslag genomen daar een gedeelte van de stamboom van de familie Van de Sande(n). Op de andere borden zijn foto’s te zien van bekende en onbekende Sprundelaren, plaatselijke gebeurtenissen en dorpsgezichten, zelfs van voor 1900. Een diaserie vertolkt het leven van Sprundelaren geboren tussen 1945 en 1950, de babyboomers, in de jaren vijftig. Verder is Joke Buijnsters uit Rucphen is present met een collectie retro kleding, mutsen en schoenen.

Straatnamen

Jaarboek 2018 telt 108 bladzijden en de verhalen daarin zijn zeer gevarieerd. Te lezen is dat een eerdere heemkundekring begin jaren vijftig 54 straatnamen bedacht, toen de wijkletters veranderden in straatnamen. Per straatnaam staat er motivatie bij. Uit de doeken gedaan wordt het wedervaren van een vrouw die in 1904 van een hooizolder viel en van een man die in 1883 wegens valsheid in geschrifte in de gevangenis belandde. En de series ‘Sprundelse Pastoors en hun vervangers’, ´Sprundelse imkers’, plaatselijk nieuws van een eeuw en een halve eeuw geleden en korte levenslopen van Sprundelaren die 101 jaar geleden gedoopt werden, ontbreken niet. [l]