Afbeelding

Wederom winst voor Eeuwig Schaak

RUCPHEN - Na de winst op RSG B heeft Eeuwig Schaak in de Avondcompetitie ook Schaakhoeve uit Hoeven met 2,5-1,5 verslagen.

Jan Rijkse zette het viertal van Eeuwig Schaak op het goede spoor met een overtuigende winstpartij. Jan kreeg een overweldigende aanval, won met een 'petite combinaision' een stuk en haalde de buit zonder verdere problemen binnen. Daarmee was Eeuwig Schaak er nog niet, want op de andere borden wist Schaakhoeve het team uit Rucphen het nog knap lastig te maken. Patrick Heijnen, Gerard Snoeijs en Kees van Hogeloon wisten evenwel alledrie remise te maken, waardoor te teamwinst binnen was. Met name bij Gerard Snoeijs was dat in een eindspel met een pion minder nog een lastige klus. Door de overwinning op Schaakhoeve staat Eeuwig Schaak nu op een keurige 3e plaats, achter D4 uit Oosterhout en BSV B uit Bergen op Zoom.

Intussen heeft op het moment dat dit stukje geschreven is de WK-match tussen Magnus Carlsen en Fabiano Caruana alleen nog maar remises opgeleverd. Dat klinkt als saaiheid troef, maar dat was nu ook weer niet het geval. In diverse partijen was er sprake van voordeel voor de één of de ander, maar steeds was dat net niet genoeg voor winst. Beiden hebben de gave zich als een gladde aal uit de problemen te wurmen.

Maar zoals al gezegd, er zaten zeker interessante fragmenten in de partijen tussen de twee beste schakers van dit moment. Zoals in de 8e partij, gespeeld op afgelopen maandag. (Zie diagram)

Magnus Carlsen is met zwart aan zet en de witte pion op b2 lijkt een heerlijk hapje. Maar dat lijkt maar zo: 37...,Te2xb2 38.Tg6xg4!,h5xg4 39.d6-d7 en de witte d-pion is niet meer te stoppen. Carlsen tuinde daar vanzelfsprekend niet in. Hij speelde 37...,Te2-d2 en na 38.Tg6-g5 werd tot remise besloten.

Hopelijk kent de WK-match nog een spetterende finale, Want dat mag dan onderhand wel eens na al die remises. U kunt het meevolgen op www.chess24.com of www.schaaksite.nl[l]