Afbeelding
Foto: René Bruijnincx

'Als je echt van elkaar houdt is zestig jaar zo voorbij'

ZEGGE - Bij de gemeente ging men uit van 18 november, terwijl de familie 19 november als feestdag had gekozen. De twijfel werd veroorzaakt door het feit dat Cor Konings en Lies Kerstens op 18 november 1958 voor de wet en een dag later voor de kerk trouwden.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Samen met de vier kinderen, tien kleinkinderen, aanhang en bekenden werd dat feest in Kerkzicht gevierd. Namens de Koning en van de Commissaris van de Koning en de Burgemeester ontvingen Cor en Lies hartelijke gelukwensen.

School

De in Sprundel geboren Lies Kerstens ging in Wouw naar school en kreeg 'bij de nonnen' ook nog twee jaar les in koken, naaien en schoonmaken. "In feite ging je met je veertiende aan het werk. Voor mij betekende dat ik thuis, bij mijn ouders die een veebedrijf hadden, het huishoudelijk werk verrichtte", weet ze nog. "In die tijd deden we alles te voet, want fietsen waren er niet en het was natuurlijk oorlog". Cor, die in Gastel geboren is, ging in Zegge op school. "Na de lagere school ging ik naar de tuinbouwschool in Oudenbosch en daarna naar de vakschool in Zundert. We hadden thuis een gemengd bedrijf, maar toen ik dat van mijn ouders had overgenomen, heb ik me gespecialiseerd in de fruitteelt".

Kermis

Cor en Lies leerden elkaar kennen tijdens de Roosendaalse kermis bij 'van Olsten', dat later bekend werd als de Eratozaal.

"Tijdens een afklapdans kwam Cor ineens 'voor mijn voeten te staan' ", kan Lies zich herinneren. "In die tijd mochten we bijna nooit weg, maar naar de kermis gingen we wel". Nadat Lies de stoute schoenen had aangetrokken en Cor verkering had gevraagd, trouwden ze uiteindelijk op 18 november voor de wet in Roosendaal en op 19 november 1958 voor de kerk in Wouw.

"Omdat ik op het bedrijf van mijn ouders werkte, gingen we daar ook wonen", vertelt Cor.

Gezin

En Lies vult haar echtgenoot aan: "Daar zijn onze kinderen Jos, Albert, Marian en Dian geboren". En Cor over het werk: "Ons leven bestond uit hard werken, maar dat was in die tijd heel gebruikelijk.

Toen ik in de jaren '90 gezondheidsproblemen kreeg, ben ik in 1995 gestopt".

Nadat Cor zijn paard dood ging, was hij een van de eerste agrariërs die zich een tractor had aangeschaft. "Dat was een Ferguson met 26 pk. In die tijd was dat een grote investering, maar ook heel modern. Daardoor deed ik naast mijn eigen bedrijf ook nog werkzaamheden als loonbedrijf. Ik maakte soms dagen van 's ochtends zes tot elf uur 's avonds".

Garantie

Als we het echtpaar vragen wat de basis van hun huwelijk is dat al meer dan zestig jaar duurt, zijn de antwoorden divers: "We hebben nog nooit ruzie of woorden gehad. Als je echt van elkaar houdt is zestig jaar zo voorbij. Verder staan we ons hele leven al op een en dezelfde lijn en hebben we de wind in de zeilen gehad", besluit het uitermate tevreden echtpaar.[l]