Uitreiking cheque aan Afriana Foundation.
Uitreiking cheque aan Afriana Foundation. JP van Oudheusden

Rotaryclub schenkt 5000 euro aan Afriana Foundation

RUCPHEN - In de derde Peter van Wouw lezing gaf cabaretier-filosoof Paul Smit de ruim 200 aanwezigen een humoristisch inzicht in de werking van ons brein. Na afloop mocht de Afriana Foundation een cheque van 5000 euro in ontvangst nemen van Johan Rijnvos, voorzitter van Rotaryclub Rucphen Zundert Halderberge.

Als eerbetoon aan haar oprichter, de twee jaar geleden overleden huisarts Peter van Wouw, organiseert de Rotaryclub Rucphen Zundert Halderberge jaarlijks een lezing. Op 26 november werd die in de theaterzaal van Agora in Rucphen ingevuld door Paul Smit. De energieke cabaretier-filosoof, die al 16 jaar teksten schrijft voor Guido Weijers, onderhield de aanwezigen anderhalf uur over hoe ons brein . Met filmpjes en opdrachten liet hij de zaal zien hoe ons reptielenbrein razendsnel in actie komt als er gevaar dreigt, ‘als je ineens tegenover een beer staat’. Ons zoogdierenbrein is het domein van de emoties, het helpt ons om gedrag te herhalen dat ons gelukkig maakt ‘spullen kopen, chocolade eten, knuffelen’, het menselijk brein is het zwakste, waardoor we dingen doen die we achteraf betreuren. Smit hield het publiek een komische en soms confronterende spiegel voor.

Goed doel
Voorzitter Johan Rijnvos legt bij aanvang van de avond uit dat Rotaryclub Rucphen Zundert Halderberge wil graag iets betekenen voor de samenleving en dan bij voorkeur zelf de handen uit de mouwen steekt door bv een kerstdiner voor de minima te serveren. Rijnvos laat zien dat Rotarians geen ‘oude mannen met sigaren’ zijn en nodigt de aanwezigen uit na de lezing in gesprek te gaan met de leden. ‘Ondernemende bewoners zijn van harte welkom bij onze Rotaryclub’.
Traditioneel gaat de opbrengst van de lezing naar een goed doel. De keuze is dit jaar gevallen op de Afriana Foundation van de Zundertse Nicole van Elteren. Zij richtte in het straatarme Malawi een weeshuis op, biedt kinderen een thuis en ondersteunt het hele dorp. Na de lezing kon Johan Rijnvos, met dank aan alle aanwezigen, de sponsoren en de Vrienden van de Peter van Wouw lezing, aan de moeder van Nicole een cheque van 5000 euro overhandigen. Vanuit Malawi bedankte Nicole de Rotaryclub van harte. Met de bijdrage van Rotaryclub Rucphen Zundert Halderberge kan zij de kinderen goed onderwijs bieden, wat bijdraagt aan een betere toekomst van de kinderen. [l]