Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

'AED's kunnen verschil maken tussen leven en dood'

RUCPHEN - Rucphen heeft er vier nieuwe AED's bij. Dat hebben burgemeester Marjolein van der Meer Mohr en wethouder Suzanne Breedveld-de Ruiter afgelopen week officieel bekendgemaakt. Daarmee is de woede over de diefstal van vijf andere AED's een week eerder overigens nog niet verdwenen. Als maatregel worden alle AED's in de gemeente nu uitgerust met een cijferslot.

DOOR ADDO SPRANGERS

Van de nieuwe AED's (Automatische Externe Defibrillator) hebben er twee een plek gekregen in voertuigen van de afdeling Handhaving van de Gemeente Rucphen. "Bij meldingen van calamiteiten zijn onze handhavers vaak als eerste ter plekke, nog vóór de hulpdiensten", weet de burgemeester. "Met een AED binnen handbereik kan zo nodig heel snel hulp worden gegeven bij reanimatie." Eén AED komt te hangen bij gemeenschapshuis Agora in Rucphen, een andere AED buiten aan de voorzijde van het Rucphense gemeentehuis. "We hebben al een AED in het gemeentehuis", aldus burgemeester Marjolein van der Meer Mohr. "Met deze extra AED buiten hopen we ook het bedrijventerrein De Nijverhei te kunnen bedienen."

Cijferslot

De komst van de vier AED's staat overigens los van de verdwijning van vijf AED's op verschillende plekken in de gemeente Rucphen een week eerder. De vier nieuwe AED's waren reeds besteld. Wel worden alle AED's in de gemeente Rucphen naar aanleiding van de gepleegde diefstallen uitgerust met een cijferslot, dit om nieuwe diefstallen te voorkomen. "De kast van de AED kan dan alleen nog geopend worden met de pincode die een burgerhulpverlener ontvangt bij de melding van een reanimatie" legt burgemeester Van der Meer Mohr uit.

Reanimatie

Het gebruik van een cijferslot kan in theorie voor enige vertraging zorgen. Het is ondanks dat nog steeds goed mogelijk om de reanimatie binnen zes minuten te starten. Een AED kan elektrische stroomschokken geven, waardoor het hart van iemand met een hartstilstand als het ware 'gereset' wordt. Het is belangrijk om bij een hartstilstand meteen te handelen. Als de reanimatie niet binnen zes minuten start en er geen schok met een AED wordt toegediend, dalen de overlevingskansen meteen.

Trend

De gemeente Rucphen heeft in alle kernen sinds 2011 een dekkend netwerk met ruim 35 AED's. Onlangs werden er zoals gezegd vijf AED's verduisterd op verschillende plekken in de gemeente. Burgemeester Marjolein Van der Meer Mohr kan er nog steeds kwaad over worden. "Het is verschrikkelijk dat er vijf AED's gestolen zijn", zegt ze. "Wij zien het belang in van snel inzetbare AED's, die bij hartfalen voor het slachtoffer het verschil kunnen maken tussen leven en dood. Elke seconde telt dan. Wie haalt het nu in zijn hoofd deze van levensbelang zijnde apparaten te ontvreemden? Al lijkt er sprake van een trend. Er worden in meer gemeentes ADE's gestolen, bijvoorbeeld in Breda."

Camerabeelden

De daders kunnen hoe dan ook hun borst natmaken. De politie is volgens de burgemeester bezig met het uitlezen van camerabeelden die mogelijk kunnen leiden naar betrokkenen bij de diefstallen. Op een parkeerplaats in het Zeeuwse Rilland werd vrijdag reeds een 71-jarige Belg aangehouden op verdenking van diefstal van AED's in Rucphen en Etten-Leur. Zelf zit de Gemeente Rucphen, die aangifte van de ontvreemding heeft gedaan, ook niet stil. "De AED's zijn van levensbelang, daarom gaan we er alles aan doen om zo snel mogelijk nieuwe AED's op te hangen", kondigt burgemeester Marjolein Van der Meer Mohr aan.[l]