Afbeelding

Eeuwig Schaak wint simpel van Unk

RUCPHEN - Een wedstrijd in de Avondcompetitie kan bijzonder spannend zijn. Van de wedstrijd van Eeuwig Schaak tegen Unk op donderdag 6 december kan dat echter niet gezegd worden. Het was al snel duidelijk dat de zege naar Eeuwig Schaak zou gaan.

Gerard Snoeijs hakte de koningsstelling van zijn tegenstander Willem Westenberg aan gort, won met een paardvork-je de dame en toen was het klaar. Een snelle overwinning, die niet lang daarna gevolgd werd door een tweede overwinning. Patrick Heijnen snoepte Bert van der Merwe enkele pionnetjes af en won het eindspel. Zo stond er al redelijk snel een stand van 2-0 op het bord en bij zowel Kees van Hogeloon als Jan Rijkse was wel duidelijk dat het laatste halfje wat nodig was voor de winst wel zou komen. Bij Kees omdat het al hard in de richting van een remise ging en bij Jan omdat hij gewoon beter stond. Jan was stevig in de aanval gegaan, dicteerde het spel, won hier en daar een pionnetje en pakte het volle punt. In de partij van Kees van Hogeloon tegen Tjeu Grubben gebeurde verder weinig spannends en was het resultaat remise. Het eindresultaat was daarmee 3,5-0,5 voor Eeuwig Schaak en daarmee staat Eeuwig Schaak nu op de 2e plaats. De volgende wedstrijd is pas op 1 februari en dan moet Eeuwig Schaak op bezoek in Oosterhout bij het ijzersterke D4, dat tot nu toe alle wedstrijd heeft gewonnen met 4-0. Dat wordt dus een bijzonder lastige klus.

Carl Schlechter

Eind deze maand is het precies 100 jaar geleden dat de Oostenrijkse schaker Carl Schlechter overleed. Vandaag de dag zal de naam Carl Schlechter weinig mensen nog wat zeggen, maar in zijn tijd was hij één van de allergrootste schakers. In 1910 leek hij tot ieders verrassing Emmanuel Lasker te onttronen als wereldkampioen, maar in de laatste partij, waarin hij aan een remise genoeg had voor de wereldtitel, liet hij eerst een gewonnen stelling door de vingers glippen (waarna het zo ongeveer gelijk stond) en gaf hij vervolgens de partij met nog een blunder helemaal weg. Het verschil tussen een schaaklegende worden en in de vergetelheid raken. Schlechter heeft een aantal zeer opzienbarende partijen gespeeld, maar spectaculaire offers. Dit is er één van, gespeeld met zwart tegen Walter Fried in Wenen in 1897.

1.f2-f4,e7-e5 2.f4xe5,d7-d6 3.e5xd6,Lf8xd6 4.Pg1-f3,Pg8-f6 5.d2-d4,Pb8-c6 6.Lc1-g5,h7-h6 7.Lg5-h4,g7-g5 8.Lh4-f2,Pf6-e4 9.e2-e3,g5-g4 10.Lf2-h4,... (Zie diagram) 10...,g4xf3!!!

Schlechter heeft zijn dame niet nodig en laat die gewoon slaan. Uit het vervolg blijkt waarom.

11.Lh4xd6,f3-f2+ 12.Ke1-e2,Lc8-g4 13.Ke2-d3,Pc6-b4+ 14.Kd3xe4,f7-f5 mat.

Wie verder zoekt op internet naar Carl Schlechter komt meer van die spectaculaire offers tegen.

Website

Het stukje van Eeuwig Schaak zal niet langer precies elke week in dit blad verschijnen. Wel is elke week een nieuw stukje te lezen op http://eeuwigschaak.nbsb.org onder het kopje “Check This Out”. Daar vindt u ook de stukjes van de afgelopen 2 weken.[l]