Drukte bij de start vorig jaar.
Drukte bij de start vorig jaar. RTC De Smid

Bijzonder parcours veldtoertocht RTC De Smid

SPRUNDEL - Zoals gebruikelijk heeft RTC De Smid op de laatste zondag van december een veldtoertocht het programma staan. Dit keer wordt het een speciaal gebeuren en wel om twee redenen. Een deel van het inschrijfgeld gaat naar KWF Kankerbestrijding en het laatste deel van de route van 48 kilometer leidt door plekken in Sprundel die nog nooit door toerfietsers verkend zijn.

"We kwamen op het idee om het KWF te steunen, omdat dit jaar en enkele jaren geleden een van onze clubleden aan de vreselijke ziekte is overleden", vertelt pr-man Mark van Diemen. Het inschrijfgeld is mede daarom verhoogd, maar jeugd tot 14 jaar kan nog altijd gratis meerijden.

Parcours

Bijzonder wordt het laatste deel van de lange rit, 48 kilometer rit. De fietsers rijden dan onder meer over het kerstcrossparcours, langs ven de Padvinder, dwars door weilanden, een veestal, een boomkwekerij, een aardbeienbedrijf, de Sprundelse molen en het Fatimapark. Om dat allemaal, en onder meer een aansluiting op de Munnikendijk, mogelijk te maken worden een paar bruggetjes aangelegd. Na de start krijgt men eerst de Rucphense bossen, Horendonk en de Pannenhoef voor de wielen. Dat is ook het gebied waar de fietsers doorkomen die voor 28 kilometer kiezen.

Van 8.30 tot 10.00 uur wordt ingeschreven in café De Coop. Bij terugkomst wacht daar soep en kunnen de fietsen schoon gespoten worden in de Hertogstraat. Onderweg is er een rustplaats, waarbij gezorgd wordt voor drinken en een versterkende hap.

RTC de Smid

Vier jaar geleden nam RTC De Smid de veldtoertocht op het jaareinde over van De Moedige Mannen. De Smid bestaat nu bijna 30 jaar en heeft een dertigtal actieve leden. Die vertrekken elke zondagmorgen om 8.30 uur bij St. Janstraat 25 in twee groepen, deelnemers die van snelheid houden en deelnemers die het rustiger aan doen.[l]