De 'condoleancetafel' voor het afscheid van de oude instrumenten. FOTO KEES WILLEMEN
De 'condoleancetafel' voor het afscheid van de oude instrumenten. FOTO KEES WILLEMEN Kees Willemen

Bijzondere repetitie voor Zegse tamboers

ZEGGE - Afgelopen vrijdag 7 december beleefden de tamboers van St Cecilia een wel zeer bijzondere repetitie. Toen zij rond kwart voor 8 na afloop van de repetitie van de jeugdleden hun spullen in de zaal gereed wilden zetten, stonden ze voor een gesloten, zelfs geblindeerde deur. Dan maar verzamelen in de foyer, waar allerlei geruchten inmiddels in het rond gingen. Tot een paar minuten voor 8 uur toen door Wout gevraagd werd aan de leden om in gepaste stilte de zaal te willen betreden.

Achter de toegangsdeur stond een tafel opgesteld, voorzien van een foto van een trommel, een aantal borrelglaasjes met Zegse likeur en een heus “condoleanceregister”. Roel, Roy en Wout hadden namelijk een afscheidsceremonie bedacht voor het oude instrumentarium. Iedereen werd door Roy gevraagd om een persoonlijk woordje in het register te willen schrijven. Iets net als voor een vriend of zo, waarvan je na zo’n 17 jaar intensief “gebruik” afscheid van moet nemen. Dankbaar en zelfs emotioneel soms, werd hiervan gebruik gemaakt. Op een iets verderop geplaatste tafel lag voor iedereen een persoonlijke enveloppe gereed en stond een bord rijkelijk gevuld met petitfours. Na een toast uitgebracht te hebben op het afscheid, mochten de enveloppes worden geopend. De inhoud bleek een heus “geboortekaartje” te zijn, met de aankondiging van een heuse 20-ling van vader Van en moeder Core, te samen goed voor Vancore.

Iedere telg had een Friese naam gekregen, terwijl geboortedatum, -gewicht en –afmeting er keurig bij vermeld stonden. En verderop achter in de zaal stonden ze daar dan ook, netjes op een rij, stralend in het volle licht, voorzien van trainingsdekentje en opbergbedje. Ieder kon aan de hand van zijn kaartje zijn nieuwe makker uitzoeken en alvast kennis met hem maken. Tevens werd er door de Friese “vader” nog even iets verteld over de verzorging en hoe ze graag vertroeteld en “geslagen” willen worden.

Vervolgens was het de hoogste tijd om de repetitie te starten en op die manier nog meer vertrouwd te geraken met de nieuwe vrienden. Tussendoor werd bij elke tamboer zijn makker precies afgesteld en op maat gemaakt, zodat op het einde van de avond de nieuwe, compleet andere sound door het complete korps kon worden geshowd.

Hopelijk zal het nieuwe instrumentarium bijdrage aan een zeer hoog resultaat op de Open Nederlandse Kampioenschappen. Deze zullen gehouden worden op 26 januari as. in Wijchen. Hiervoor zijn de tamboers momenteel intensief in voorbereiding, meestal in de Parel in Fijnaart. Dit om de compleet nieuwe exercitie tot in de laatste details voor te bereiden. Over de indeling van de dag is momenteel nog niets duidelijk, om de inschrijving voor deze bijzondere wedstrijd nog niet is gesloten. Zodra hierover meer duidelijkheid is, zullen wij die bij direct melden.

Ten slotte willen wij van deze gelegenheid graag gebruik maken om iedereen die op enigerlei wijze een bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van de aanschaf van ons nieuwe instrumentarium van harte bedanken. Dank u wel, namens alle tamboers van St. Cecilia. [l]