Aechieffoto van start bij de jeugd.
Aechieffoto van start bij de jeugd. Kertcross comité

SPRUNDEL - Al 54 jaar wordt de rust op het eind van de Noodstraat op Tweede Kerstdag grondig verstoord. Ook dit jaar vindt daar weer een veldloop plaats, de kerstcross.

Tijdens de feestdagen is dat voor sportievelingen van alle leeftijden een ideale gelegenheid om in beweging te komen. Gerenommeerde lopers prijzen het parcours en voor trimmers is het een leuke uitdaging. Jaarlijks heerst een bijzondere nostalgische sfeer daar aan de bosrand. Geen geldprijzen, maar eremetaal, herinneringsvaantjes en warme chocolademelk. Inschrijven in een stal, omkleden in een schuur en lopen op een zeer gevarieerd parcours. Gewoon met elkaar leuk de krachten meten. Het aantal 40-plussers is relatief groot geworden, want er zijn jaarlijks een veel dezelfde gezichten te zien. Het is echter ook opmerkelijk dat de laatste jaren het aantal deelnemers bij de jeugd flink groeiende is. Ook de meisjes en jongens tot en met acht jaar lopen daarom sinds twee jaar gescheiden.

Programma en inschrijven

De meisjes bijten om 11.00 uur het spits af en tien minuten later volgen de jongens voor 450 meter. Om 11.20 uur beginnen de meisjes van 9 t/m 12 jaar, net als de jongens na hen, aan 900 meter. Meisjes en jongens van 13 t/m 17 jaar krijgen om 11.40 uur aan 2050 meter voor de voeten.

Om 12.00 uur starten de dames verdeeld in vier leeftijdscategorieën, met de heren korte cross voor 3200 meter.

Tot slot klinkt om 12.30 uur het startschot voor de dames lange cross en de heren, verdeeld naar leeftijd in drie categorieën, aan 8000 meter, samen met de heren van 55 t/m 64 jaar en de heren van 65 jaar en ouder die 6400 meter, een ronde minder, afleggen.

Inschrijven kan op 26 december vanaf 10.00 uur bij het wedstrijdterrein. Tot en met 12 jaar is de deelname gratis. Als men voor 16 december via kerstcross.sprundel@home.nl inschrijft betaalt men minder.