Deel gestolen AED's weer boven water

RUCPHEN - Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr heeft afgelopen week drie van de vijf gestolen AED's weer in ontvangst mogen nemen. De vierde zal waarschijnlijk deze week weer geplaatst worden. Eind november zijn er vijf AED's gestolen in de gemeente Rucphen: twee in Schijf, twee in Rucphen en één in Sprundel. Naar aanleiding van de diefstallen werden AED's met een cijferslot uitgerust om verdere diefstallen te voorkomen.

DOOR ADDO SPRANGERS

Burgemeester Van der Meer Mohr toont zich verheugd over het feit dat vier van de AED's inmiddels gevonden zijn. "Deze AED's redden immers levens", zegt ze. "Het stelen van een AED is een laffe daad. Dat misdaad niet loont blijkt maar weer eens."

Cijferslot

Om diefstal te voorkomen wordt voortaan in ieder geval gewerkt met een cijferslot. "De kast van de AED kan dan alleen nog geopend worden met de pincode die een burgerhulpverlener ontvangt bij de melding van een reanimatie", legt Van der Meer Mohr uit. "Het gebruik van een cijferslot kan voor enige vertraging zorgen. Het is ondanks dat nog steeds goed mogelijk om de reanimatie binnen zes minuten te starten".

Dekkend netwerk

De gemeente Rucphen heeft in alle kernen sinds 2011 een dekkend netwerk met ruim 35 AED's (Automatische Externe Defibrillator). Het is van levensbelang om voldoende AED's in de buurt te hebben.

Rucphen heartsafe

Rucphen is heartsafe. Heartsafe is een netwerk van goed geschoolde, geregistreerde vrijwilligers (waaronder nu ook de handhavers) en voldoende beschikbare AED's. Wanneer de meldkamer van 112 een vermoeden van een circulatiestilstand heeft, alarmeert de meldkamer de hulpdiensten en tegelijkertijd vrijwilligers die in de buurt van het slachtoffer wonen en/of werken. Deze vrijwilligers ontvangen een bericht via de app van hartslag.nu met daarin de locatie van het slachtoffer en/of de plek van de dichtstbijzijnde AED die opgehaald moet worden. De AED kan vervolgens met een stroomstoot de hartcirculatie weer proberen te herstellen. Deze alarmering werkt 24 uur; dag en nacht. Meer weten? Kijk op www.hartslagnu.nl.[l]