De wijkteams zorgen voor beplanting aan de Leurschans in Steenbergen FOTO CLAUDIA KOOLE
De wijkteams zorgen voor beplanting aan de Leurschans in Steenbergen FOTO CLAUDIA KOOLE Foto: Claudia Koole

Wijkteams zorgen voor groene facelift

STEENBERGEN – In de periode van oktober tot maart 2018 zullen wijkteams het openbaar groen gaan beheren binnen gemeente Steenbergen. Het huidige Groenbeheerplan van de gemeente biedt hiertoe kansen. Momenteel zijn er zeven wijkteams die gevormd worden door gemeentemedewerkers en WVS-medewerkers.

DOOR CLAUDIA KOOLE

Wethouder Cors Zijlmans was aanwezig bij de vernieuwing aan de Leurschans in Steenbergen. "Het wijkteam bepaalt het onderhoud", vertelt Cors Zijlmans. "We willen deze wijkteams er heel bewust bij betrekken. Dan is het ook echt van hun." Er zijn diverse plantenvakken aangewezen binnen gemeente Steenbergen die gevuld mogen worden met groen dat de biodiversiteit verhoogt. Aan de Leurschans in Steenbergen worden maar liefst 1080 Sneeuwbessen geplant met zes Krentenbomen. Zowel de Sneeuwbes als de Krentenboom draagt een witte vrucht en bloesem. De nieuwe beplanting is hoognodig.

Kleigrond
"Veel planten staan nu weg te kwijnen", zegt Christjan Deckers, voorman wijkteams gebied Centrum en Noord-Oost.

'Veel planten staan
nu weg te kwijnen'

"We hebben ook grondverbetering aangebracht. Er is grond toegevoegd, dus nieuwe aarde, voor de planten. Als alles is geplant kan er in de toekomst eventueel wat compost bij. Er is hier veel kleigrond. We moesten wel aan grondverbetering doen." Het is een groene facelift die op meerdere plaatsen wordt toegepast.

Plantenvakken
Op de rol staan nog meer plantenvakken die verbeterd en groen aangelegd gaan worden. In Steenbergen is dit, buiten de Leurschans, de Wisselkom, Molenweg en Reinierpolder 2. In Nieuw-Vossemeer komt de Grondzeiler en Plein 1 februari 1953 aan de beurt. In Welberg komt er meer groenaanleg in de Pastoor Ermenstraat en Kruisland mag in het Roemrijkhof ook meer biodiversiteit tegemoet gaan zien. Die biodiversiteit zorgt voor een beter natuurklimaat in de omgeving. Christjan Deckers: "Denk aan insecten, maar ook aan merels, lijsters en egels."

Bomen
Nog dit voorjaar werd eveneens het gebied van gemeente Steenbergen getroffen door een merelziekte met het Usutu-virus. Goed groenbeheer zorgt ervoor dat populaties weer kunnen gedijen in een gezond groenklimaat. De gemeente heeft groenreconstructies uitgevoerd waarbij bestaande groenvakken worden vervangen. Zo worden er meer bomen geplant dan dat er worden verwijderd. In het project Steenbergen Zuid betekent dit 15 bomen verwijderen en 50 nieuwe bomen planten. Soms worden bewoners erbij betrokken en mogen ze zelf ook een handje meehelpen. Dit zal het geval zijn aan het Roemrijkhof in Kruisland.