Bibliotheek in Dinteloord verdwijnt in huidige vorm

DINTELOORD – Als de gemeenteraad op 25 januari akkoord gaat met het nieuwe bibliotheekbeleid, dan verdwijnt de vestiging aan de Westvoorstraat in Dinteloord. Wethouders Cors Zijlmans en Cor van Geel hebben woensdagochtend samen met Harry Klink, directeur van de bibliotheek Het Markiezaat, het nieuwe beleid toegelicht.

DOOR REMKO VERMUNT

In de nieuwe opzet verhuizen de boeken van de vestiging aan de Westvoorstraat naar de drie basisscholen in Dinteloord: De Regenboog, de Groen van Prinsterer en de Petrus en Paulus. "Elke school krijgt een eigen, specifiek op de jeugd gerichte, collectie. Op één school wordt een fysieke bibliotheek voor volwassenen ingericht met een actuele en aantrekkelijke collectie. De wens is om ook in de toekomst in de overige kernen van de gemeente de wijziging van de bibliotheek naar de scholen mogelijk te maken."

'Elke school krijgt een
eigen, specifiek op de
jeugd gerichte, collectie'

Laaggeletterdheid
Volgens de gemeente en de bibliotheek is deze verandering noodzakelijk. Niet alleen ziet de bibliotheek de laatste jaren een daling in de bezoekersaantallen, maar er is ook een toename van laaggeletterdheid. "Zo is één op de negen inwoners in onze regio laaggeletterd en heeft moeite om mee te komen in de samenleving. Ook verlaat 25% van de kinderen de basisschool met een taalachterstand van ruim twee jaar." De bibliotheek wil zich dan ook meer focussen op het voorkomen van laaggeletterdheid, het stimuleren van mediawijsheid en het bevorderen van het leesplezier. "Onderzoek laat zien dat goede lezers niet alleen beter scoren op het gebied van taalvaardigheid en intelligentie, maar ook succesvoller zijn op school. Leren begint dus bij lezen."

Behouden
Mocht de gemeenteraad akkoord gaan dan verhuizen de boeken in de zomervakantie van 2018. De servicepunten in Nieuw-Vossemeer en Kruisland blijven voorlopig behouden en ook de bibliotheek in Steenbergen blijft. Uiteindelijk willen gemeente en bibliotheek ook bij de rest van de basisscholen in gemeente Steenbergen collecties gaan onderbrengen. In het schooljaar 2019/2020 staat de overgang in Welberg, Kruisland en Nieuw-Vossemeer op de planning. De bibliotheek in Steenbergen blijft in principe behouden, maar in 2020/2021willen d egemeenten en bibliotheek ook collecties bij de Steenbergse basisscholen gaan onderbrengen. "Er wordt gestart in Dinteloord, ook omdat daar het bezoekersaantal in verhouding sneller daalt dan op andere plekken. Bovendien is het nu behapbaar, we kunnen niet alles in één keer doen", aldus Harry Klink. [l]