Afbeelding
Foto: Tineke Feskens

"Eerste editie Vorstpop smaakt naar méér"

NIEUW-VOSSEMEER - Is er behoefte aan een feest tussen Kerst en Oud en Nieuw? Dat was de vraag die criticasters zich stelden. Het antwoord was duidelijk. Ja! In de loods van Van Tilburg aan de Stoofweg was het gezellig druk. De artiesten maakten er een feestje van. Het publiek ging uit zijn dak en de organisatie kijkt nu al uit naar een vervolg.

DOOR TINEKE FESKENS

De affiches voor Vorstpop zorgden enkele weken geleden voor nogal wat opgetrokken wenkbrauwen. Is dat wel een goed idee, een feest met Nederlandstalige artiesten in de polder van Nieuw-Vossemeer? En dan ook nog tussen Kerst en Oud en Nieuw. Het antwoord blijkt uit het aantal bezoekers dat in de loods aan de Stoofweg 9 aanwezig was. Ruim 500 man én vrouw ging los op de klanken van de Snollebollekes, het Feestteam en alle andere artiesten die optraden.

In het begin van de avond was het nog vrij rustig, maar na tienen liep de zaal lekker vol en kwam de stemming er pas goed in. De loods was door de leden van BC Gebeiteld omgetoverd van een kale ruimte tot een feesttent met professioneel licht en geluid en uiteraard een grote bar. De "Pipowagen" van de bouwclub was ingericht als kassa voor de muntverkoop.

Feestje
Vorstpop is georganiseerd om ruimte te geven voor Nederlandstalige feestmuziek. Toine Henning is zelf een liefhebber en miste het genre tijdens Vospop, waar hij tot voor kort voorzitter van was. Omdat zijn team nog niet bekend was met de hele administratieve rompslomp heeft Fred Lupker, de huidige voorzitter van Vospop aangeboden mee te helpen. Deze samenwerking is prima verlopen. "Er is, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, geen enkele onenigheid tussen beide organisaties.", licht Fred Lupker toe.

'Het feest is volledig
geslaagd. De optredens
vielen in de smaak.'

"Wij hebben al jaren ervaring in het organiseren van een festival en vinden het prima te helpen waar dat nodig is. Wat mij betreft vullen de evenementen elkaar goed aan en ik hoop dat we elkaar ook een volgende keer weer weten te vinden."

Als het aan Monica van Loenhout, penningmeester van Vorstpop, ligt gaat dat zeker gebeuren. "Het feest is volledig geslaagd. De optredens vielen in de smaak. Het publiek was top en we hebben er onder aan de streep ook nog wat aan verdiend." Maar vooral de sfeer onderling en de saamhorigheid maakt Vorstpop voor haar méér dan geslaagd.

Kalender
Dat Vorstpop tussen Kerst en Oud en Nieuw valt blijkt prima te passen op de kalender. De jeugd kan een avond op pad in de eigen omgeving, de liefhebbers van Après Ski hoeven niet naar dure ski oorden en wie zin heeft in een feestje met Nederlandstalige muziek kan zijn hart ophalen tijdens Vorstpop. De bezoekers kwamen niet alleen uit Nieuw-Vossemeer. Ook uit de regio wisten velen de locatie te vinden. Dat biedt volgens Monica van Loenhout ook perspectief voor de toekomst. "We kunnen bouwen aan de toekomst, want we zijn natuurlijk blij met het aantal bezoekers, maar de loods is groot, er kunnen zeker nog bezoekers bij."

Publiek
De bezoekers van Vorstpop hadden niets te klagen. De reacties waren zeer positief. De onderlinge sfeer was gezellig en de artiesten namen ruimschoots de tijd voor foto's, handtekeningen en een praatje. Volgens Fred Lupker is dat ook de charme van dit soort evenementen. "Het is vaak een feest van herkenning, zowel voor ons als organisatoren als voor de bezoekers. Zelf zag ik vele bekenden van Vospop die ook genieten van een goed feestje zoals Vorstpop." [l]