Vervolgstappen rondom
windmolens Karolinadijk

DINTELOORD - De gemeente Steenbergen heeft samen met Innogy een intentieovereenkomst getekend voor de opschaling van vier windmolens langs de Karolinadijk in Dinteloord. In juni 2017 werd al bekend dat de windmolens meer energie op moeten gaan brengen en nu worden vervolgstappen ondernomen om dit te realiseren. "Door de opschaling neemt het aantal turbines in de gemeente Steenbergen niet toe, maar het te leveren vermogen windenergie neemt wel toe."

DOOR REMKO VERMUNT

De vier nieuwe windmolens moeten, mits mogelijk, een minimale tiphoogte krijgen van 180 meter. Als dat lukt, dan is Innogy bereid om één van deze windmolens aan te merken als zogenaamde dorpsmolen. Dat betekent dat omwonenden, inwoners en andere verbruikers van energie in principe een stukje van de windmolen kunnen kopen. Zij betalen een vaste prijs voor hun eigen stroom. Mochten er maar weinig deelnemers zijn uit de gemeente Steenbergen, dan mogen ook mensen buiten de gemeente deelnemen. Zij betalen dan wel iets meer voor een stukje windmolen dan inwoners uit de gemeente. Het verschil komt extra beschikbaar in een buurtfonds.

Afspraken

De gemeente heeft eerder al eens vastgelegd dat voor ieder te bouwen windmolen in de gemeente Steenbergen vijftienduizend euro per MegaWatt betaald moet worden in een speciaal groenfonds van de gemeente. "Innogy is bereid deze vergoeding voor haar deel van
de te bouwen turbines te betalen." Ook de exploitant van de Dorpsmolen zal 15.000 euro per MW opgesteld vermogen in het groenfonds van de gemeente moeten storten. De gemeente Steenbergen kan deze middelen inzetten voor natuur- en landschapsontwikkeling in haar gemeente.

Risico's

Aan het project zitten volgens de gemeente wel een aantal risico's vast. Zo is op voorhand niet te zeggen hoe hoog het fonds gaat zijn dat zich vormt uit de dorpsmolen. Dat is afhankelijk van een bepaalde subsidie én welk type windmolen gebouwd kan worden. Mocht de subsidie uitblijven, dan komt er ook geen dorpsmolen en dan moeten de gemeente en Innogy terug om de tekentafel gaan zitten. Daarnaast is het altijd nog mogelijk dat inwoners of instanties bezwaar maken en/of beroep indienen waardoor de bouw vertraging oploopt. De keuzes die verder gemaakt worden binnen het proces kunnen - ondanks zo goed mogelijke communicatie - politieke reuring geven. "Een dergelijk proces is nog nooit doorlopen binnen onze gemeente. Hoewel zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van de al in andere gemeenten opgedane ervaring, blijft het grotendeels pionierswerk. Dat betekent per definitie risico lopen." Uiteindelijk is er zelfs de mogelijkheid dat de gemeente de zeggenschap over het project verliest. De gevolgen daarvan zijn onbekend. [l]