Foto: Watersnood
Foto: Watersnood Foto: Watersnood

Nieuwe druk van uniek boek over 'De Ramp' van 1953

Op 31 januari / 1 februari is het 65 jaar geleden dat het Deltagebied in zuidwest-Nederland werd getroffen door 'De Ramp'. Een bijzonder herdenkingsmoment, dat De Bode in een samenwerkingsverband met uitgeverij Kick aangrijpt voor een nieuwe druk van het boek WATERSNOOD van de befaamde journalist en auteur Kees Slager.

WATERSNOOD is in woord en beeld hét boek over 'De Ramp' van 1953. In een groot formaat laat het boek de verschrikkingen van 65 jaar geleden zien. En het boek is nog veel meer dan dat. Kees Slager, geboren en getogen op het indertijd ook zwaar getroffen eiland Tholen, schetst de eeuwenlange gevaarlijke situatie in het zuidwesten van Nederland en staat stil bij alle voorgaande rampen die zich daar hebben afgespeeld. Tevens gaat hij uitvoerig in op het Deltaplan als uitvloeisel van 'De Ramp' en ook bij de hedendaagse vragen over water en veiligheid. Het bejubelde boek was vorig jaar even op een bijzondere manier te zien. Toen Wilfried de Jong Willem Alexander thuis voor de televisie interviewde, pakte de koning uit zijn boekenkast WATERSNOOD.


Kleurenfoto's
Waar 'De Ramp' heel lang in de collectieve herinnering van Nederland door de beelden in de media letterlijk een zwart-wit gebeurtenis is geweest, biedt WATERSNOOD een bijzonder extra aspect. Uit Amerikaanse en ook Nederlandse bronnen zijn in 1953 gemaakte kleurenfoto's beschikbaar gekomen. De Amerikaanse helikopterpiloot Henry Schmalz, die was betrokken bij de reddingsoperaties, heeft als eerste kleurenfoto's geleverd. Later bleek dat ook Nederlandse fotografen - amateurs en professionals - in het getroffen gebied in kleur hadden gefotografeerd. Hun beelden zijn net als die van Henry Schmalz in het boek opgenomen. Deze kleurenfoto's, maar ook de vele honderden beelden in zwart-wit, geven een verstilde en indringende blik op de ellende die zich in Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse Eilanden heeft afgespeeld. Het boek is hiermee ook een echt kijkboek. Slager heeft zijn verhalen per getroffen gebied geschreven. WATERSNOOD telt maar liefst 664 bladzijden en heeft een gewicht van ruim 4 kilo.

€ 20,- korting !
De oorspronkelijke prijs voor deze dikke pil was € 69,-. Deze nieuwe druk kost € 49,-. [l]

Afbeelding