Platanen aan de Kruispoort voorlopig nog niet gekapt

STEENBERGEN - De kapvergunning die de gemeente Steenbergen bij zichzelf heeft aangevraagd voor de kap van negen platanen aan de Kruispoort is nog in behandeling.

Dat liet wethouder Cors Zijlmans weten op vragen van de Volkspartij. Michel Lambers stelde dat de gemeente geen gehoor heeft gegeven aan de motie die op 22 juni 2017 werd aangenomen, maar daar is geen sprake van. "We gaan ons eigen vlees niet zelf keuren", stelde wethouder Cors Zijlmans. Daarom is een onafhankelijk bureau ingeschakeld om de vergunning te controleren. "We moeten nog een paar zaken toesturen, waaronder het vleermuizenonderzoek." Deadline is volgens Zijlmans half juli en op 1 augustus moeten alle papieren in orde zijn.

Het bureau gaat dan kijken of de bomen gekapt kunnen worden, al acht de gemeente de kans klein. "Omdat de negen platanen op de 'Waardevolle en monumentale bomenlijst' staan, mogen ze enkel gekapt worden in uitzonderlijke situaties." Daarnaast wilde Lambers weten waarom het trottoir bij de bomen wordt aangepakt, maar dit staat volgens Zijlmans los van de situatie rondom de bomen. "Het was gevaarlijk om daar te lopen, omdat de stenen door de wortels omhoog werden gedrukt. We hebben dit tussentijds alvast fatsoenlijk gemaakt door de bestrating glad te maken."

In het voorjaar van 2017 hebben bewoners van de Kruispoort in Steenbergen hun zorgen geuit over de negen platanen aan de Kruispoort. Ze zijn bang dat de bomen bij storm omwaaien of grote takken laten vallen. [l]