Wethouder Cor van Geel is blij met de start van buurtbemiddeling FOTO REMKO VERMUNT
Wethouder Cor van Geel is blij met de start van buurtbemiddeling FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Buurtbemiddeling Steenbergen maakt een vliegende start

STEENBERGEN - Op 1 januari 2018 ging in Steenbergen Buurtbemiddeling van start. Wethouder van Geel en Dhr van Rijen bestuurder van WijZijn Traversegroep geven het officiële startschot voor dit project: een landelijke methode met bewezen effect.

In het project Buurtbemiddeling helpen vrijwilligers problemen tussen buren op te lossen. De bemiddeling kan helpen de leefbaarheid in een straat of dorp te verbeteren. Problemen tussen buren of buurtgenoten beginnen vaak met kleine irritaties. Als het niet lukt deze samen op te lossen, kan de situatie behoorlijk uit de hand lopen. Een buurtbemiddelaar kan dan de helpende hand bieden.
De gemeente Steenbergen heeft WijZijn Steenbergen de opdracht gegeven dit initiatief ook in Steenbergen op te zetten. Vandaag gaven Wethouder van Geel en WijZijn bestuurder Ad van Rijen het officiële startschot. Coördinator Pascal Vos, van WijZijn Steenbergen: “Ik ga vol energie aan de slag om buurtbemiddeling in Steenbergen op te zetten. We hebben reeds een groep van 10 enthousiaste bemiddelaars die deze week al de basistraining buurtbemiddeling volgen.
Hoewel we officieel pas op 1 januari 2018 zijn begonnen, hebben een aantal bewoners van de gemeente Steenbergen de afgelopen maanden al gebruik gemaakt van onze dienstverlening. Dat kon dankzij de hulp van ervaren bemiddelaars uit omliggende gemeentes. Het is fijn dat er meerdere projecten Buurtbemiddeling bij WijZijn Traversegroep zijn ondergebracht. Daardoor kunnen de bemiddelaars uitgewisseld worden, als dat nodig is, waardoor bewoners altijd snel geholpen kunnen worden.

Landelijke methodiek
Met de start in Steenbergen zijn er in Nederland ongeveer 260 buurtbemiddelingsprojecten actief. Al deze projecten zetten bemiddelaars in bij buurtconflicten, en met succes. Dat blijkt ook in de nabije gemeente Bergen op Zoom. Daar werd in 2016 maar liefst 75 procent van de aangemelde overlastsituaties opgelost.
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft een methode ontwikkeld voor buurtbemiddeling. Ook de vrijwilligers in Steenbergen worden volgens deze methode getraind en ondersteund. Frannie Herder projectleider buurtbemiddeling bij het CCV: “Ook mensen in Steenbergen die woonoverlast ervaren, kunnen vanaf nu aan de bel trekken bij Buurtbemiddeling. Daar is het CCV trots op.

De aanpak door buurtbemiddelaars
De vrijwilligers van Buurtbemiddeling zijn altijd goed getraind. Zij helpen de partijen om het contact te herstellen en oplossingen te bedenken voor hun conflict. De buurtbemiddelaar luistert naar het verhaal van beide partijen, zonder een oordeel uit te spreken. Vervolgens helpt hij of zij beide partijen om tot een oplossing te komen die voor iedereen aanvaardbaar is.
Een bemiddelaar is onpartijdig en laagdrempelig. Hij of zij brengt mensen op neutraal terrein samen. Luisteren naar elkaar haalt vaak de angel uit het conflict. De partijen komen dan vaak al tot overeenstemming.
In Steenbergen komen conflicten tussen buren of buurtgenoten tot nu toe voornamelijk terecht bij de gemeente, politie , Stadlander of Woonkwartier (als het om huurders gaat). De afgelopen jaren nam het aantal meldingen over ergernissen tussen inwoners onderling toe.
Interventies van deze instanties kunnen bewoners bewegen zich tijdelijk aan te passen. Echter geeft dit een risico op een verslechterde burenrelatie. Vaak levert dit dan ook geen duurzame verbetering op. Buurtbemiddeling is een makkelijke, effectieve en laagdrempelige manier om de problemen duurzaam op te lossen. Wethouder van Geel: “ Ik ben er trots op dat de gemeente samen met WijZijn Traversegroep deze dienstverlening biedt. Met buurtbemiddeling kan de onenigheid tussen bewoners relatief snel en op laagdrempelige wijze worden opgelost. Bovendien voelen bewoners zich beter begrepen en gehoord”.

Nu al 10 bemiddelaars
Deze week volgen 8 bemiddelaars voor gemeente Steenbergen de basistraining buurtbemiddeling. Daarnaast kent het team 2 ervaren bemiddelaars die reeds actief waren in andere gemeenten. Het streven is dit team nog uit te bereiden naar 12 tot 15 bemiddelaars. Een achtergrond als mediator is niet vereist. Wenselijke eigenschappen zijn goede communicatieve vaardigheden en een interesse in persoonlijke ontwikkeling. Bemiddelaars krijgen een basistraining, coaching, intervisies en bijscholingen.

Informatie en contact
Wilt u meer weten over buurtbemiddeling? Of wilt u vrijwillig buurtbemiddelaar worden? Neem dan contact op met de coördinator Pascal Vos. Zij is bereikbaar op telefoonnummer 06-58990383 of per e-mail: buurtbemiddelingsteenbergen@wijzijntraversegroep.nl [l]