De twaalf nieuwe Steenbergenaren kregen uit handen van Cor van Geel hun participatieverklaring FOTO REMKO VERMUNT
De twaalf nieuwe Steenbergenaren kregen uit handen van Cor van Geel hun participatieverklaring FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Twaalf 'nieuwe Nederlanders' welkom geheten

STEENBERGEN - Wethouder Cor van Geel heeft donderdagmiddag aan twaalf vluchtelingen met een verblijfsvergunning een participatieverklaring mogen overhandigen. Deze verklaring ontvingen zij nadat ze twee workshops hebben gevolgd over de normen en waarden van de Nederlandse samenleving. In totaal hebben vijftien mensen deelgenomen aan het traject, maar slechts twaalf deelnemers konden aanwezig zijn bij de uitreiking.

DOOR REMKO VERMUNT

"Sinds oktober is de participatieverklaring verplicht volgens de wet, maar deze groep heeft nog gewoon vrijwillig meegedaan", vertelt een trotse Monirah Schep namens Vluchtelingenwerk. De participatieverklaring is een verplicht onderdeel geworden van de inburgering. Gedurende dit traject leren de 'nieuwe Nederlanders' over de Nederlandse kernwaarden. "Via dit traject laten gemeenten nieuwkomers kennis maken met de rechten en plichten en de fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving. Het traject wordt afgesloten met het ondertekenen van een verklaring waarmee de nieuwkomer verklaart van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving kennis te hebben genomen en deze te respecteren."

Vriendelijk

Wethouder Cor van Geel ontving de twaalf statushouders in de raadszaal van de gemeente Steenbergen en heette hen van harte welkom. Met behulp van een tolk ging de wethouder in gesprek met een tweetal statushouders over hun nieuwe leven in Steenbergen. Zo wilde hij weten hoe ze de gemeente ervaren en of ze al mooie plekken hebben ontdekt. Een van de statushouders maakte van de gelegenheid gebruik om de wethouder te bedanken voor deze kans. "Steenbergen is heel erg mooi en de mensen zijn allemaal vriendelijk." Volgens wethouder Van Geel moeten de statushouders zeker een keer een kijkje nemen bij Benedensas. "Als je dat wil, dan ga ik met je mee."

'Steenbergen is heel erg mooi en de mensen zijn allemaal vriendelijk'

Workshops

Na het praatje met de nieuwe Steenbergenaren was het tijd voor het ondertekenen van de participatieverklaring. De twee workshops werden al in oktober en november gegeven, maar nu was dan eindelijk het moment dat het papiertje overhandigd kon worden. Onder begeleiding van Vluchtelingenwerk Steenbergen werden de workshops gegeven. "Daarbij zijn we bijvoorbeeld in gesprek gegaan over de Grondwet van Nederland", vertelt Schep. "Maar, we hebben ook symbolisch onze eigen grondwet gemaakt. Zo werden er twintig stellingen voorgelegd over bijvoorbeeld de doodstraf en over dat mannen en vrouwen gelijk zijn. De deelnemers mochten zelf zeggen wat ze in hun grondwet willen hebben en uiteindelijk kwam dat voor een groot deel overeen met onze grondwet." Daarnaast gingen de statushouders aan de slag met zogenaamde 'bouwstenen'. Dat waren geen echte stenen, maar woorden zoals familie, religie, respect en vrijheid. Daarmee moesten ze eerst een fundering bouwen en zo konden ze aangeven wat ze belangrijk vinden. "Het opvallende is dat wij Nederlanders erg gehecht zijn aan vrijheid, terwijl voor deze mensen vooral familie erg belangrijk is." Toen alle verklaringen ondertekend waren, was het tijd voor een groepsfoto en natuurlijk: taart. [l]

Volgens Ruud Peeters, beleidsadviseur bij de gemeente Steenbergen, gaat het goed met de integratie van statushouders in Steenbergen. "Afgelopen jaar moesten we eigenlijk 53 vluchtelingen met een verblijfsvergunning huisvesten, maar dat zijn er 52 geworden."