De drie leerlingen van De Nieuwe Veste gingen met de prijs aan de haal FOTO GEMEENTE STEENBERGEN
De drie leerlingen van De Nieuwe Veste gingen met de prijs aan de haal FOTO GEMEENTE STEENBERGEN Foto: Gemeente Steenbergen

Winnaars bekend van eerste Scholendebat Steenbergen

STEENBERGEN - Leerlingen van De Regenboog en De Nieuwe Veste gingen vrijdagochtend onder leiding van burgemeester Ruud van den Belt het debat met elkaar aan tijdens het eerste Steenbergse scholendebat van dit jaar. Ieder jaar organiseert de gemeente Steenbergen het scholendebat om kinderen van de basisschool kennis te laten maken met de politiek. Zo richten zij zelf een 'eigen partij' op en ze presenteren een zelf uitgewerkt plan.

DOOR REMKO VERMUNT

Daarna gaan de scholen tijdens verschillende voorrondes met elkaar in debat om uiteindelijk in een finale te bepalen wie de winnaar is van het Scholendebat 2018. Vrijdagochtend werd de eerste voorronde gehouden tussen De Regenboog en De Nieuwe Veste.

'De prijs voor beste
debater gaat naar
Julian Nijssen'

De Regenboogschool presenteerde hun project om een bewegingspark in te richten in Dinteloord. Leerlingen van De Nieuwe Veste presenteerden daarentegen een plan om activiteiten te organiseren voor ouderen in de gemeente.

Jury

Een driekoppige jury volgde het debat en mocht na afloop ook aanvullende vragen stellen. De jury bestaat dit jaar uit Erica Knop (leerplichtambtenaar gemeente Steenbergen), Harry van der Klink (directeur bibliotheek Het Markiezaat) en Kees de Bruin (filiaalmanager HEMA Steenbergen). "Op basis van het gevoerde debat en de criteria voor de projecten heeft de jury besloten dat de prijs voor beste debater gaat naar Julian Nijssen (De Nieuwe Veste) en de prijs voor het beste project naar de leerlingen van De Nieuwe Veste."

Finale

Dit project wordt nu verder uitgewerkt en gaat door naar de finale op 9 maart 2018. De volgende voorronde van het scholenproject is op vrijdag 26 januari, 09:30 uur. Het debat zal dan gevoerd worden tussen leerlingen van De Zonneberg, groep 8a van de Gummarusschool en groep 8b van de Maria Regina. Vorig jaar gingen drie leerlingen van de Pius X met de winst aan de haal. Zij ontvingen 2.500 euro voor hun idee om asbaktegels te plaatsen in de gemeente Steenbergen waar rokers hun sigaretten in kunnen gooien. [l]