De Zonneberg gaat door naar de finale met hun 'Verrassingsdienst'
De Zonneberg gaat door naar de finale met hun 'Verrassingsdienst' Foto: Gemeente Steenbergen

Zonnebergschool gaat naar huis met de winst

STEENBERGEN - Een sportmiddag voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar, een moestuin voor ouderen om ze actief in de buitenlucht bezig te laten zijn én een verrassingsorganisatie waar mensen van alle leeftijden een wens kunnen insturen. Het zijn de drie ideeën die vrijdagochtend werden besproken tijdens het tweede scholendebat in de gemeente Steenbergen.

DOOR REMKO VERMUNT

Vorige week won basisschool De Nieuwe Veste met een plan om activiteiten te organiseren voor ouderen in de gemeente. "Jullie zullen wel denken, komen ze nu weer met een plan voor ouderen", begon Milan Kroon van de Maria Regina. "Ja, weer een plan voor ouderen." De Maria Regina wil de moestuin bij het Reginahof nieuw leven inblazen door vrijwilligers en ouderen samen aan de slag te laten gaan. "De ouderen moeten de handen uit de mouwen steken en zijn dan meteen actief bezig in de buitenlucht", stelt Milan. Volgens Zoë Huijps is er al contact geweest met het bejaardentehuis en zij zijn enthousiast over het plan. "Ouderen komen inderdaad te weinig buiten. Daarom willen we er ook een zitje maken waar ze spelletjes kunnen spelen." Loopt de moestuin goed, dan gaat het groente en fruit naar de Voedselbank Goed Ontmoet. De 2500 euro die ze vanuit de gemeente kunnen krijgen, wordt onder andere besteed aan zaden, gereedschap en het zitje. Als de moestuin een succes wordt, dan willen de kinderen het plan uitbreiden naar andere kernen van de gemeente Steenbergen. "Maar, hoe willen jullie de ouderen uit bijvoorbeeld Dinteloord naar de moestuin in Steenbergen krijgen?", vragen de andere debaters zich af.

Zonnebergschool

De tweede school die hun plan mag presenteren is de Zonneberg uit Kruisland. Zij willen een speciale verrassingsdienst in het leven roepen, waar en wensen naartoe kan sturen. "Per maand willen we 150 euro reserveren voor het uit laten komen van die wensen", legt Rieke Huysmans uit. "Dat kan bijvoorbeeld een bloemetje zijn." Aan het eind van het jaar verwachten ze zo'n 1800 euro uitgegeven te hebben. "Dan houden we 700 euro over en dat is voor de speciale Decemberspecial waar we mensen uitnodigen waarvan we de wens niet uit hebben kunnen laten komen. Zij krijgen dan een speciaal diner zodat ze toch blij worden", ligt Lotte Cobelens toe. "Als we winnen, dan krijgen we geld van de gemeente Steenbergen, maar we geven het ook terug aan de gemeente." Bij de andere debaters levert het idee veel vragen op, want wat gaan ze doen met wensen die meer geld kosten en wie beslist uiteindelijk welke wensen wel of niet worden opgepakt.

Gummarusschool

Drie jongens die zelf met een plan mogen komen, dat kan maar één ding betekenen. Justin de Bruin, Etienne Huguenin en Sergio Vasseur presenteerden hun idee om een speciaal sportevenement op te zetten waarbij alle kinderen tussen de 8 en 12 jaar kennis kunnen maken met verschillende sportdisciplines, zoals voetbal, hockey, basketbal, tafeltennis en tennis. "Dit kan bijvoorbeeld in 't Cromwiel, maar ook in de Buitelstee in Dinteloord." De jongens zien het zelf al helemaal zitten en ieder tegenargument wordt weggewuifd met de redenatie: Sporten is gezond voor je én je kan nooit genoeg sporten. Dat dit soort evenementen in Steenbergen al gehouden worden, vinden zij dan ook geen reden om hun evenement geen doorgang te laten vinden.

Vakjury

Na het horen van alle presentaties en de verschillende debatten was het tijd voor de vakjury om een keuze te maken, bestaande uit Erica Knop (leerplichtambtenaar), Harry van der Klink (directeur Bibliotheek Het Markiezaat) en Kees de Bruin (Hema).

Ook zij vroegen de kinderen het hemd van 't lijf. Want, hebben de kinderen wel overleg gehad met bijvoorbeeld de sportcoaches én de ouderen die de moestuin moeten gaan onderhouden? En hoe kan je ervoor zorgen dat iedereen in de gemeente er iets aan heeft? Na een pittig juryberaad is het De Zonneberg die doorgaat naar de finale met hun project 'De verrassingsdienst'. Milan Kroon van de Maria Regina won de prijs voor beste debater. [l]

Milan Kroon won de prijs voor beste debater