De jachthaven van Steenbergen is één van de vele toeristische trekpleisters in de gemeente Steenbergen
De jachthaven van Steenbergen is één van de vele toeristische trekpleisters in de gemeente Steenbergen Foto:

Verkiezingen: Havenmeester vertelt over recreatie

STEENBERGEN - De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 staan voor de deur, maar waar moet je nou rekening mee houden als je gaat stemmen? De komende weken besteedt de Steenbergse Bode aandacht aan verschillende thema's, zoals duurzaamheid, sport en onderwijs. Welke knelpunten spelen er op dit moment binnen die thema's en welke rol kan de gemeente hierin vervullen? Deze week: Havenmeester Dirk-Jan van Weezel over recreatie in de gemeente Steenbergen.

DOOR REMKO VERMUNT

De jachthaven in Steenbergen, onder leiding van havenmeester Dirk-Jan van Weezel, draait nu bijna een jaar in de vernieuwde opzet. "De gemeente zet op dit moment in op meer recreatie vanuit het water en zoals wij dat zien, lukt dat aardig." Wel zegt Van Weezel erbij, dat dit niet alleen de verdiensten zijn van de gemeente Steenbergen en jachthaven de Schapenput, maar dit is volgens hem ook te danken aan Waterpoort en de provincie Noord-Brabant.

"Waar de gemeente ons bijvoorbeeld goed bij geholpen heeft, is dat we een speciale regeling hebben kunnen treffen voor wat betreft de niet-ingezetenenbelasting oftewel de toeristenbelasting", vertelt Van Weezel. De meeste Nederlandse gemeenten rekenen per persoon per nacht één euro toeristenbelasting. "Met het vorige college zijn we rond de tafel gaan zitten om de mogelijkheden te bespreken en met dit college hebben we de afspraken afgerond voor alle jachthavens in de gemeente", vertelt Van Weezel. "Als ik bijvoorbeeld naar Breda ga, dan betaal ik penning zestien voor het parkeren, maar ondertussen staat er op de parkeerautomaat wel : Welkom in Breda." Volgens de havenmeester is dat een verkeerd signaal dat je als gemeente afgeeft. Het niet heffen van de toeristenbelasting zou volgens hem dan ook een mooi visitekaartje zijn van de gemeente Steenbergen.

Ondernemersklimaat

Een nieuwe gemeenteraad kan besluiten om de regeling met de jachthavens te handhaven, maar ze kunnen de regeling ook stopzetten of juist de toeristenbelasting helemaal afschaffen. "De gemeente moet de leiding nemen in het creëren van een gezond ondernemersklimaat. Niemand blijft weg vanwege de toeristenbelasting, maar je maakt het de ondernemer en de toerist wel makkelijker en gastvrijer." Ook de bereikbaarheid van bedrijven zorgt er volgens Van Weezel voor dat de recreatie binnen de gemeente kan groeien. "Die bereikbaarheid kan wel beter, kijk bijvoorbeeld naar de sluis bij Benedensas. Die kost ons gewoon klanten. Er zijn klanten geweest die graag een ligplaats wilden hebben in De Heen, maar vanwege dat bruggetje zagen ze het niet zitten. Nu ligt dit niet alleen bij de gemeente, maar zij hebben wel die lijntjes met bijvoorbeeld een waterschap. Laat hen nou zorgen dat de klanten ons kunnen bereiken, dan zorgen wij ervoor dat de klanten ook blijven." En zo zijn er nog veel meer zaken waar Van Weezel contact over heeft met de gemeente.

Stijgende lijn

Van Weezel moet het naar eigen zeggen vooral hebben van de vaste ligplaatshouders. Waarom die voor Steenbergen kiezen is volgens Van Weezel duidelijk: "De haven ligt nergens zo dicht bij het centrum als in Steenbergen." De havenmeester hoopt dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen op 21 maart. Weet je niet op wie, dan moet je volgens hem blanco gaan stemmen. "En natuurlijk gaat niet altijd alles goed bij de gemeente, maar ze proberen er wel samen met de ondernemers en bewoners iets mooiers van te maken." Op dit moment wordt dan ook hard gewerkt aan een nieuw evenementenbeleid voor de jaren 2018-2023. "Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de leges voor vergunningen laag worden gehouden, zo kunnen er meer evenementen van de grond komen en wordt het nog mooier in Steenbergen." [l]