Eva de Schutter kreeg de beker voor beste debater
Eva de Schutter kreeg de beker voor beste debater Foto:

Aanhouder wint: EHBO-lessen voor groep 8

STEENBERGEN - "Leg elkaar het vuur aan de schenen!" Die opdracht gaf burgemeester Ruud van den Belt mee aan de negen leerlingen die vrijdagochtend tijdens de laatste voorronde van het scholendebat de strijd met elkaar aangingen. De Groen van Prinsterschool, de Gummarusschool en Petrus & Paulusschool kwamen met verschillende ideeën, maar uiteindelijk ging de Petrus & Paulusschool naar huis met de beker. Eva de Schutter won de prijs voor beste debater.

DOOR REMKO VERMUNT

Er ontstonden verhitte discussies tijdens de laatste voorronde van het scholendebat. Er werden zelfs zoveel vragen gesteld dat de jury uiteindelijk bijna niets meer te vragen had. "We hebben onze vragen opgeschreven, maar gedurende het debat moesten we steeds meer vragen doorstrepen", vertelde juryvoorzitter Kees de Bruin. Hij noemd ehet niet voor niets een enerverende ochtend. Maar, zoals altijd, kan er maar één de winnaar zijn en dat werd de Petrus & Paulusschool met het idee om EHBO-lessen te gaan geven aan alle kinderen uit groep 8.

Gewaagd idee

"Wij vonden het erg gewaagd om een idee voor de tweede keer in te dienen", stelt De Bruin. De Petrus & Paulusschool heeft dit idee namelijk vorig jaar ook al ingediend, maar wist toen niet de finale te behalen. Met de feedback die de school toen kreeg zijn de leerlingen aan de slag gegaan. Resultaat: een goed en gedegen plan waar veel onderzoek aan vooraf is gegaan. "Wij vinden het gewoon erg belangrijk dat kinderen weten hoe ze moeten handelen in noodsituaties", begon Kay van Est het betoog. "Want, weet jij wat je moet doen als je moeder bijvoorbeeld opeens bewusteloos raakt", vroeg Steyn Pietjouw aan de aanwezige kinderen. Het drietal voelde zich gesteund door een brief van Mark Rutte. Hij liet vorig jaar per brief weten erg gecharmeerd te zijn van het idee. "Wat kinderen op jonge leeftijd leren, kunnen ze ook later nog toepassen." Voor de finale moeten de drie scholieren nog wel de puntjes op de i zetten. "We vinden het wel belangrijk dat dit in de gehele gemeente wordt opgepakt, dus doe ook navraag bij andere scholen", gaf de jury hen mee.

'Wat kinderen op jonge leeftijd leren, kunnen ze ook later nog toepassen'

Hondenspeeltuin

De Gummarusschool en de Groen van Prinsterschool gingen zonder beker naar huis, maar toch was er veel lof vanuit de jury voor hun projecten. Zo kwamen Romy Magielse, Thygo Uljee en Isabel Uitdewilligen van de Gummarusschool met het idee om een speciale hondenspeelplaats te creëren in Steenbergen. "Zo kunnen honden vrij spelen, want in Steenbergen zijn er bijna geen plekken waar ze los mogen rondlopen""vertelde Romy Magielse. De kinderen wilden het parkje aan de Seringenlaan realiseren. "Want daar wordt nu weinig gebruik van gemaakt", stelde Thygo Uljee. "En het is niet alleen leuk voor honden, maar ook mensen kunnen er nieuwe contacten op doen, dus het is een ontmoetingsplek voor mens én hond."

Natuurspeeltuin

Siebe de Kreij, Thijs Eland en Jesse Ruiten pleitten daarentegen juist voor een speeltuin voor zichzelf. "We willen een natuurspeeltuin creëren voor de kinderen van onze leeftijd, want veel speeltuintjes in Dinteloord worden weggehaald en de speeltuintjes die er nog wel zijn, zijn niet echt voor onze leeftijd", vertelde Thijs Eland. Voor de speeltuin wilden ze een deel van de ijsbaan gebruiken. "Want we kunnen er toch nooit schaatsen", aldus de heren.

Finale

Na het presenteren gingen de drie scholen met elkaar debat en zoals gezegd: men ging er stevig in. Eva de Schutter bleef volgens de jury de hele tijd kalm, ondanks het spervuur aan vragen. Ze gaf rustig en doordacht antwoord op alle vragen en daarom kreeg zij de beker voor beste debater mee naar huis. Om 9 maart mag ze haar kunsten samen met Steyn Pietjouw en Kay van Est nog een keer tonen tijdens de finale van het scholendebat. Zij strijden dan tegen De Nieuwe Veste (activiteiten voor ouderen) en de Zonneberg (Speciale verrassingsdienst). De winnaar krijgt 2500 euro om het project te realiseren. [l]

Petrus & Paulusschool gaat door naar de finale op 9 maart