Wietse Visser over het onderwijs én de jeugd in gemeente Steenbergen FOTO REMKO VERMUNT
Wietse Visser over het onderwijs én de jeugd in gemeente Steenbergen FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Verkiezingen: Wietse Visser over onderwijs

STEENBERGEN - De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 staan voor de deur, maar waar moet je nou rekening mee houden als je gaat stemmen? De komende weken besteedt de Steenbergse Bode aandacht aan verschillende thema's, zoals duurzaamheid, sport en zorg. Welke knelpunten spelen er op dit moment binnen die thema's en welke rol kan de gemeente hierin vervullen? Deze week: Directeur van de Gummarusschool Wietse Visser over onderwijs in de gemeente Steenbergen.

DOOR REMKO VERMUNT

"Inhoudelijk gezien heeft de gemeente niet veel te zeggen over het onderwijs, dat is aan de landelijke overheid", vertelt Wietse Visser. Hij is nu ruim twee jaar directeur van de Gummarus en heeft daarvoor als adjunct-directeur opgetreden. "Natuurlijk moet de kwaliteit op orde zijn en je moet aan bepaalde leerdoelen voldoen, maar verder kan je daar je eigen draai aan geven." Wat wel een belangrijk punt is waar de gemeente een rol in speelt, is de huisvesting van basisscholen en voortgezet onderwijs. "Op dat vlak zou de gemeente Steenbergen een heldere, vooruitstrevende en toekomstbestendige visie moeten hebben."

Huisvesting

Volgens Visser ontbreekt er op dit moment een daadkrachtige visie over hoe omgegaan moet worden met de huisvesting van basisscholen. "De gemeente is hiervoor verantwoordelijk, maar dat houdt vandaag de dag meer in dan alleen een basisschool plaatsen. De samenwerking met peuteropvang wordt steeds belangrijker, omdat die twee steeds dichter naar elkaar toe groeien." Een voorbeeld hiervan is de brede school, waarin basisschool Maria Regina, Stichting Peuterspeelzalen Steenbergen en Zo Kinderopvang samen gehuisvest zijn. "Zo creëer je een veilige omgeving voor kinderen van 0 tot 12 jaar en dat is een enorme meerwaarde voor je wijk of kern." Visser zou dan ook graag zien dat zijn eigen school verbouwt of herbouwt wordt naar een brede school of Integraal KindCentrum (IKC). "Maar er zou gekeken moeten worden naar álle basisscholen in de gemeente en of dit te realiseren valt."

Leefbaarheid

Door het realiseren van dit soort brede scholen, zorg je er volgens Visser voor dat je niet alleen een plaats creëert waar kinderen kunnen leren, maar ook waar ze kunnen spelen en ontmoeten. "Dat houdt je wijken en kernen leefbaar en het zorgt ook voor een zekere aantrekkingskracht." Hetzelfde geldt voor de aanpak van de omgeving van een school. "Hier in Zuid worden nu veel straten aangepakt, maar vooralsnog blijft het veel bij het vervangen van stenen. Het zou mooi zijn als je samen zo'n plek kan aanpakken. Dat telt voor hier, maar ook voor andere scholen en kernen. We moeten zorgen dat we gezamenlijk iets positiefs uitstralen, zodat mensen hier fijn kunnen sporten, fijn kunnen leven en kinderen fijn naar school kunnen gaan. Zo zet je je gemeente op de kaart en dat is goed voor de leefbaarheid en de lokale economie."

Verduurzaming

Waar de gemeente volgens Visser ook een rol in kan spelen is het verduurzamen van de scholen. "Wij zijn zelf bijvoorbeeld al bezig met het scheiden van afval op school, zodat kinderen leren dat het niet normaal is om plastic bij het groen afval te gooien. Maar het zou natuurlijk mooi zijn, als je als school ook energieneutraal kan zijn. Daarnaast vinden wij het erg belangrijk dat leerlingen leren en werken in een goed binnenklimaat, dus met een goede lucht- en lichtkwaliteit. Zo geef je als school het goede voorbeeld." Natuurlijk gaat er ook al veel goed in Steenbergen. "De manier waarop de gemeente omgaat met de Jeugdwet en zo een sociaal vangnet creëert rondom jongeren is erg positief en ook het armoedebeleid wordt goed opgepakt. Alle kinderen kunnen dezelfde kansen krijgen en dat is erg belangrijk." [l]