Gemeente helpt inwoners in aanloop naar verkiezingen

STEENBERGEN - Een digitale stemhulp en een vrolijk verkiezingsfestival. Onderdelen van de campagne Heel Steenbergen Stemt die in het kader van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen worden ingezet. ''We doen er alles aan om tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een zo hoog mogelijke opkomst te bereiken'', stelt de gemeente.

DOOR MARIJN RIEMENS

Inwoners van de gemeente kunnen tijdens de voorbereiding naar de verkiezingen toe gebruik gaan maken van de Steenbergse stemhulp, MijnStem Steenbergen. Deze digitale test is speciaal voor de gemeente Steenbergen ontwikkeld, omdat uit onderzoek blijkt dat het aantal kiezers veel hoger is wanneer er een stemhulp beschikbaar is. Met name jongeren vinden het fijn om een hulpmiddel te hebben. De test bevat een aantal lokale stellingen die zijn aangedragen door politieke partijen en hebben betrekking op de actuele verkiezingsprogramma's. Aan het einde van de test wordt aan de kiezer duidelijk gemaakt met welke partij hij of zij de meeste maar ook de minste raakvlakken heeft. Het nieuwe hulpmiddel wordt woensdag 21 februari door burgemeester Ruud van den Belt gelanceerd en is vanaf die dag ook voor alle inwoners te gebruiken.

Festival

Naast een digitale stemhulp vind op zaterdag 17 maart het eerste Steenbergse Verkiezingsfestival plaats. Tijdens dit dagvullende evenement staan alle kernen van de gemeente Steenbergen centraal. Het festival wordt geopend met een bustour door alle kernen.

In de verschillende dorpen hebben politieke partijen op specifieke locaties de mogelijkheid om hun ideeën en standpunten aan de kiezers te presenteren. Er wordt begonnen in Nieuw-Vossemeer en na het passeren van De Heen, Dinteloord, Kruisland en Welberg eindigt de tocht op de grote markt van Steenbergen. Daar zal om 15.00 uur het festival worden voortgezet met een afwisselend programma van politiek en muziek, waarbij bands en artiesten uit de gemeente optreden. Dweilband BenD'1 uit De Heen heeft de eer om te mogen openen, waarna er verder optredens volgen van de Steenbergse band Zero Friction en Jeepster uit Kruisland. In de avond laten de jonge rockband Still Alive uit Nieuw-Vossemeer, en zangers Mathijs Pluijgers uit Dinteloord en Marijn van Geel uit Steenbergen iets van zich horen. Vervolgens zal om 0.00 uur de avond worden afgesloten met de knallende beats van DJ JS uit Welberg.

Grote opkomst

De gemeente heeft na aanleiding van het lage opkomstpercentage in 2014, toen slechts 45,33 procent van de gemeente-inwoners stemde, vol ingezet om de opkomst tijdens gemeenteraadsverkiezingen te verhogen. Met de activering van een digitale stemhulp en het organiseren van een festival, hoopt men de drempel om te gaan stemmen te verlagen. Kiesgerechtigde burgers kunnen woensdag 21 maart hun voorkeur uitspreken. [l]