Marcha Kwisthout heeft veel overleg met Onze Stede en De Nieuwe Haven over de toekomst van de 'nieuwe' Lindenburgh FOTO REMKO VERMUNT
Marcha Kwisthout heeft veel overleg met Onze Stede en De Nieuwe Haven over de toekomst van de 'nieuwe' Lindenburgh FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Verkiezingen: Marcha Kwisthout over zorg

STEENBERGEN - De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 staan voor de deur, maar waar moet je nou rekening mee houden als je gaat stemmen? De komende weken besteedt de Steenbergse Bode aandacht aan verschillende thema's, zoals duurzaamheid, zorg en recreatie. Welke knelpunten spelen er op dit moment binnen die thema's en welke rol kan de gemeente hierin vervullen? Deze week: Marcha Kwisthout, locatiemanager van de tijdelijke huisvesting van De Lindenburgh in Nieuw-Vossemeer.

DOOR REMKO VERMUNT


Marcha Kwisthout is als locatiemanager bij tanteLouise nauw betrokken bij de invulling van de nieuwe 'Lindenburgh' aan de Lindenburghlaan in Steenbergen. Samen met Dennis Taal (Onze Stede) en Peter de Kock (De Nieuwe Haven in Dinteloord) werkt ze aan een duidelijke visie voor het nieuwe zorgcomplex. "We noemen het nog even De Lindenburgh, maar of we die naam blijven gebruiken weten we nog niet", vertelt Kwisthout. Eind dit jaar, ongeveer de tweede week van november, verhuizen 53 mensen met dementie van de tijdelijke huisvesting, maar ook uit de andere twee locaties, naar het nieuwe verpleeghuis in Steenbergen waar in totaal plaats is voor 120 clienten. "Het vaststellen van die visie is voor dit moment het belangrijkste", stelt Kwisthout.

Vrijheid
Zo wil tanteLouise de bewoners van de nieuwe Lindenburgh - met name mensen met dementie - de maximale vrijheid geven. "Maximale vrijheid, tenzij. Want er kunnen gegronde redenen zijn om die vrijheid te beperken." TanteLouise werkt met een, naar eigen zeggen, uniek systeem met veel technologische innovaties. Zo krijgen bewoners een speciaal armbandje om waarmee sommige deuren wel open gaan en sommige deuren niet. "Dat is afhankelijk van het vrijheidsniveau dat per persoon verschillend is. Mensen in een vergevorderd stadium van dementie mogen bijvoorbeeld alleen in de eigen woning rondlopen, maar mensen met een lichtere vorm van dementie mogen bijvoorbeeld ook in de tuin, de publieke ruimtes en soms zelfs naar buiten, in de wijk." Door mensen met dementie de vrijheid te geven die ze aankunnen, wordt bevorderd dat deze mensen meer bewegen, langer mobiel blijven en zich minder opgesloten voelen wat dan weer leidt tot minder frustraties. "Met behulp van een smartphone of iPad kunnen we de mensen volgen waar ze zijn. Niet met camera's maar met GPS-signalen. We willen zo min mogelijk gesloten deuren."

Wmo
In aanloop naar de realisatie van de nieuwe Lindenburgh is er veel contact met de gemeente en gemeentelijke instanties. Ook is tanteLouise nauw betrokken bij de SWOS en de Plusbus. Volgens Marcha Kwisthout gaat het momenteel goed met de zorg in Steenbergen. Onder andere Vraagwijzer zorgt ervoor dat mensen snel op de juiste plaats terechtkomen. Sinds 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat houdt in dat gemeenten zorg moeten dragen voor ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. "De gemeente bepaalt hoeveel zorg deze mensen krijgen. Dat kan verschillen van één dagdeel meedoen aan dagactiviteiten tot opvang van mensen die niet meer thuis kunnen wonen." Die indicering verandert in principe ieder jaar, al heeft tanteLouise meerjarige contracten gesloten. "Met de komst van een nieuwe gemeenteraad en een nieuw college kan het gebeuren dat er nieuwe accenten worden gelegd." Jaarlijks worden daar miljoenen euro's aan uitgegeven in Steenbergen. Dat geld wordt onder andere gebruikt om mantelzorgers te ontlasten en om dagactiviteiten aan te bieden. "Dementie wordt ook wel volksziekte nummer één genoemd, dus het is enorm belangrijk om te kijken hoe politieke partijen daarmee omgaan." [l]