Alleen maar aardgasvrije nieuwbouw in Steenbergen

STEENBERGEN - Nieuwe huizen in de gemeente Steenbergen hoeven niet meer voorzien te worden van een gasaansluiting. Dat heeft de gemeenteraad besloten.

DOOR REMKO VERMUNT

Bijna de voltallige gemeenteraad heeft afgelopen week ingestemd met de motie van D66 over het schrappen van de verplichte gasaansluitplicht bij nieuwbouw. "De Tweede Kamer heeft op dinsdag 30 januari 2018 besloten dat gemeenten zelf mogen bepalen of bij nieuwbouwwoningen een gasaansluiting wordt gerealiseerd." Voorheen was die gasaansluiting verplicht bij nieuwbouw.

Klimaatdoelstelling

D66 stelt dat vanwege de klimaatdoelstellingen én de maatschappelijke kosten die met de aanleg van aardgasnetten gemoeid zijn, het niet wenselijk is om nieuwbouwwoningen nog op aardgas aan te sluiten. Andere partijen, op de Volkspartij na, konden zich daarin vinden en daarom is de motie van D66 aangenomen.

Met de motie wordt de wethouder opgeroepen om bij lopende initiatieven en grond van derden het gesprek aan te gaan met initiatiefnemers over aardgasvrije nieuwbouw. Ook wordt ze verzocht om overleg te voeren met het netwerkbedrijf om te bepalen of er plannen zijn waarbij er sprake is van zwaarwegende redenen om toch een aansluiting op het aardgasnet toe te staan. Mocht dat het geval zijn, dan wil de raad hier graag over geïnformeerd worden. [l]