Reisverslag Myanmar bij KBO Steenbergen

STEENBERGEN - Op maandag 5 maart presenteert KBO Steenbergen in ’t Cromwiel een reisverslag over Myanmar. Het vroegere Birma is een prachtig land waar het boeddhisme het leven al meer dan 2000 jaar bepaald. Tot in de kleinste dorpjes tref je tientallen pagodes aan, vaak met goud versierd en soms duidelijk heel erg oud. Voorzitter Paul Kil bezocht dit land eind 2016, begin 2017 en heeft daar een uitgebreid verslag van gemaakt.

Pas sinds 2012 zijn hier ook toeristen welkom. Na een vlucht van meer dan 15 uur arriveerde hij in de vroegere hoofdstad Yangon (Rangoon), nu is het nog steeds de grootste stad van het land en het politiek en cultureel centrum. Daar staat ook de beroemdste pagode waarvan de top is bedekt met 13.000 gouden platen en een 76 karaats diamant. Ook in kleine dorpen en steden is het boeddhisme het belangrijkste in het leven. Beroemd zijn daar de verschillende Boeddhabeelden. Uiteraard werd in Kyaiktiyo de pagode op de Gouden Rots bezocht. De pagode balanceert op die rots en lijkt de zwaartekracht te tarten. Een haar van Boeddha ligt precies op de juiste plaats en voorkomt een tuimeling naar beneden. Alleen mannen mogen tot bij deze rots komen. Mandalay is in feite het echte centrum van het land, het ligt midden tussen drie oude hoofdsteden van Myanmar. Hier trekken meer dan duizend monniken met hun bedelnappen voorbij, gadegeslagen door honderden toeristen. Er staat ook pagode waar op albasten platen alle bladzijden van de Tripitaka, de vroegste geschriften uit het boeddhisme, zijn afgebeeld. Van diverse andere plaatsen worden beelden getoond. In Bagan klom Paul, ondanks hoogtevrees, toch in een ballon en zweefde uren boven een groot tempelcomplex.
Uiteraard trokken de tempels overal veel aandacht, maar verschillende keren maakte hij wandelingen door de natuur en kleine dorpjes. Daar ontmoette hij de inwoners en zag hoe hard hier het leven was. De laatste dagen van de reis werden doorgebracht op het Inle-meer met zijn voetroeiers, markten en heerlijke vaartochten.
Op de vraag of hij na een reis van drie weken nog Boeddhabeelden kon zien, was zijn antwoord duidelijk: "Prachtig om te zien, vooral als je ziet hoe mensen dit beleven".

Presentatie
Op maandag 5 maart vertelt Paul Kil over zijn belevenissen in Myanmar, toont hij een grote reeks beelden en start met een korte introductie over het ontstaan van het boeddhisme. De presentatie wordt gegeven in ’t Cromwiel en begint om 13.30 uur. Leden van KBO-Steenbergen hebben vrij toegang.[l]