De aanleg van de Suikerpee is een voorbeeld van zo'n burgerinitiatief FOTO REMKO VERMUNT
De aanleg van de Suikerpee is een voorbeeld van zo'n burgerinitiatief FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Honderdduizend euro voor burgerinitiatieven

STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen wil de komende tijd meer aandacht besteden aan de verschillende kernen. Een zogenaamde kwartiermaker moet dé schakel worden tussen de gemeenten en initiatieven die bij de burgers leven. Een fonds van 100.000 euro moet er zorg voor dragen dat deze initiatieven ook uitgevoerd kunnen worden.

DOOR REMKO VERMUNT

"Door het kerngericht werken en het stimuleren van burgerinitiatieven willen we een betere leefbaarheid creëren en daardoor gelukkigere inwoners. Beter leefbaarheid en gelukkigere inwoners zijn meer betrokken, kennen over het algemeen meer tevredenheid en zijn vanuit de betrokkenheid de ze ervaren in de buurt, familie en sociaal netwerk ook (langer) gezonder en veerkrachtiger", stelt de gemeente Steenbergen. Het idee voor deze kerngerichte aanpak waarbij inwoners meedenken en meedoen door initiatieven voor te stellen en uit te voeren speelt al een tijdje, maar in de zomer van 2017 zijn concrete stappen gezet. Er is informatie en expertise ingewonnen van soortgelijke gemeenten, er is contact gezocht met de provincie en er is meermaals overleg geweest met de dorpsraden. "De dorpsraden hebben zich allemaal positief geuit over de voorliggende plannen."

Kwartiermaker

Inwoners kunnen straks meedenken en meedoen door initiatieven aan te dragen die bijdragen aan de sociale betrokkenheid, leefbaarheid en veiligheid in de kernen. Om die samenwerking in én tussen de kernen te stimuleren moet een kwartiermaker worden aangesteld. "Deze kwartiermaker speelt een kernrol in een groot deel van het voorliggende plan en de werving van deze persoon is dan ook hoofdprioriteit." De kwartiermaker wordt voor drie jaar aangenomen. Daarnaast wordt er geld beschikbaar gesteld door de gemeente voor een speciaal initiatievenfonds. Honderdduizend euro in 2018 en daarna wordt het fonds per jaar met 50.000 euro aangevuld. Financiële bijdrages voor burgerinitiatieven die bij de kwartiermaker worden ingediend mogen tot 5.000 euro door deze persoon worden verstrekt. Alle bedragen boven de vijfduizend euro worden eerst voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders. Een voorbeeld van zo'n burgerinitiatief is de realisatie van het kunstwerk De Suikerpee op de rotonde bij Dinteloord. Maar ook sociale initiatieven kunnen straks om een financiële bijdragen vragen. Denk bijvoorbeeld aan projecten zoals de Buddydienst in de gemeente Drimmelen. Hier wordt met een aantal bewoners en de gemeente een project opgezet, waar ouderen een steuntje in de rug vormen voor jongeren die dat nodig hebben.

Risico's

"Burgerinitiatieven zullen altijd een bepaald risico met zich meebrengen. Initiatiefnemers kunnen afhaken, enthousiasme kan vervagen en goedbedoelde plannen kunnen hun doel ongewild voorbij schieten. Dit kan betekenen dat bepaalde initiatieven onverwacht niet tot (complete) uitvoer komen, en dat de door de gemeente gedane investering (vooral in uren) zich niet altijd uitbetaald.)

Sociale wijkteams

Niet alleen de gemeente, maar ook zorginstanties gaan zich meer richten op de verschillende kernen. De SWOS, WijZijn Traverse Groep en Vraagwijzer gaan per januari 2019 op in één partij, namelijk WijZijn Traverse Groep. Bewoners kunnen nog steeds met allerlei vragen op het gebied van zorg bij Vraagwijzer terecht; zowel de naam als de locatie verandert niet. "Wat wél verandert: het welzijnswerk komt naar u toe!", aldus wethouder Cor van Geel. "Het sociaal wijkteam gaat de kernen in en leert de inwoners echt kennen. Wanneer bijvoorbeeld bewoners behoefte hebben aan meer contact met buurtgenoten, kan het sociaal wijkteam een initiatief ondersteunen waarbij buren elkaar op een leuke manier leren kennen." Op deze manier kunnen bewoners optimaal gebruik maken van hun eigen kernen. [l]