Afbeelding
Foto:

Falling Stars 'vallen' vanaf Gummaruskerk

STEENBERGEN – Mensen worden omgedoopt tot Falling Stars op 2 juni 2018 als men van de hoge Gummaruskerk tegenover de Markt in Steenbergen naar beneden glijdt. In 1983 werd dit evenement voor het laatst gehouden. Nu, 35 jaar later, is het tijd voor herhaling. En wat voor één. Het gaat niet alleen om de activiteit zelf. Het gaat om herdenken en het goede doel. Vertier wordt tegelijkertijd gekoppeld aan nut. Een onbeperkt aantal plaatsen is er niet. De uitdaging staat voor eenieder open.
DOOR CLAUDIA KOOLE

Angela Plasmans van Falling Stars: "Dit is iets unieks en je kunt het niet elke dag doen. Je wordt beloond door geld op te halen voor goede doelen." Ze heeft het over een afdaling vanaf de Gummaruskerk in Steenbergen. Tokkelen heet dat. Mensen worden vallende sterren, naar de benaming van het evenement Falling Stars. Volgens Plasmans zijn de deelnemers echte sterren. Overledenen die herdacht worden, zijn de sterren in de lucht. Particulieren en bedrijven kunnen meedoen.

Motivatie
Aanvullend op het tokkelen wordt op de Westdam een survivalparcours aangeboden voor kinderen die nog te jong zijn om te mogen tokkelen vanaf de kerk. Ander vermaak zoals een springkussen, Kidsworld, een klimwand, een kabelbaan, een stormbaan en een sweeper zijn er met het doel dat alle leeftijden kunnen deelnemen en welkom zijn op deze dag. Eenieder kan zich opgeven via de website van Falling Stars. Plasmans: "Deelnemers moeten motiveren waarom ze meedoen. Er is een inzamelingsactie aan gekoppeld om geld in te zamelen voor een goed doel. Zo wordt er bijvoorbeeld een poules met voetbal uitgezet door een familie. Degene die wint mag gaan tokkelen."

Actie
Het aantal deelnames is gelimiteerd. "Zo'n 30 tot 35 particulieren. En tien bedrijven met sponsorpakketten kunnen mee doen", laat Angela Plasmans weten. Zelf doet ze niet mee, omdat ze niet mee kan doen. "Ik ben zwanger en tegen de tijd dat het tokkelen plaatsvindt, heb ik nog een aantal weken te gaan. Maar iedereen die het leuk vindt, moet het doen." Als men zich opgeeft, verbindt men zich meteen aan een actie om geld op te halen. Die acties kunnen allerlei initiatieven zijn.

Dinerzaal
Na een dag tokkelen, en hoogstwaarschijnlijk grote drukte op de Markt in Steenbergen, is het nog niet klaar. 's Avonds is de Gummaruskerk een grote dinerzaal. In 1983 waren het commando's die naar beneden tokkelden. Anno 2018 zijn het particulieren en bedrijven als sponsoren. Het ingezamelde geld gaat naar de organisatie Roparun, ook wel de Rotterdam Parijs run genoemd, die ervoor zorgt dat het leven van mensen met kanker wat meer levenskwaliteit krijgt met het motto: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'.

Uitdaging
Een ander deel gaat naar de Gummaruskerk voor het behoud ervan. In deze kerk is er overdag tevens een rondleiding en een gedenkwand aanwezig. "Het is super gaaf", laat de Steenbergse Plasmans weten. "Er zijn niet 1000 plekken beschikbaar voor dit unieke evenement." Eenieder die het een uitdaging lijkt om van grote hoogte naar beneden te tokkelen, een actie op te zetten voor het goede doel of die het een eer vindt om als sponsor naar voren te treden, wordt verwelkomd bij Falling Stars. [l]