Meten = Weten stelt Jos Bolders. Zelf heeft hij zonnepanelen op het dak en zijn tuinverlichting werkt op zonne-energie FOTO REMKO VERMUNT
Meten = Weten stelt Jos Bolders. Zelf heeft hij zonnepanelen op het dak en zijn tuinverlichting werkt op zonne-energie FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Verkiezingen: Jos Bolders over duurzaamheid

STEENBERGEN - De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 staan voor de deur, maar waar moet je nou rekening mee houden als je gaat stemmen? De komende weken besteedt de Steenbergse Bode aandacht aan verschillende thema's, zoals onderwijs, sport en recreatie. Welke knelpunten spelen er op dit moment binnen die thema's of gaat het juist allemaal goed? Deze week: Jos Bolders, energieambassadeur binnen de gemeente Steenbergen over duurzaamheid.

DOOR REMKO VERMUNT

Als energieambassadeur komt Jos vaak bij mensen thuis om hen te adviseren en bewust te maken van energiebesparende maatregelen. "Mensen nodigen ons uit omdat ze het voorbij zien komen en het is natuurlijk gratis." Gewapend met een vragenlijst van ruim zeventig vragen én een energieverbruikmeter gaat Jos langs de mensen. "We bekijken dan bijvoorbeeld welke maatregelen mensen al hebben getroffen, maar ook wat nog beter kan. Is er bijvoorbeeld sprake van dakisolatie? Zit er overal dubbelglas, etc." Daarnaast wordt gekeken naar jaarlijks gas- en energieverbruik van de mensen. "Ik gebruik mijn eigen huis altijd als referentiekader. Als iemand met dezelfde woonoppervlakte bijvoorbeeld twee keer zoveel stroom verbruikt, dan gaan we kijken waar dat aan ligt." Voorbeelden zijn bijvoorbeeld een jacuzzi, zonnebank of een vijverpomp. "We maken dan een top vijf van de grootste energieverbruikers." Volgens Jos Bolders is dat vaak al genoeg om mensen bewust te maken van hun energieverbruik. "Stel dat één keer zonnen onder de zonnebank je drie euro kost en je gaat drie keer in de week onder dat ding liggen, dan kost je dat zo'n vijfhonderd euro per jaar", legt Bolders uit.

Energiek Brabantse Wal

Jos Bolders is niet de enige die zich binnen de gemeente Steenbergen inzet om energie te besparen. Bolders maakt onderdeel uit van de Energiecoöperatie Energiek Brabantse Wal die regelmatig contact heeft met de gemeente. "We merken alleen dat het initiatief vaak vanuit ons moet komen. De gemeente organiseert eens in de zoveel tijd wel een bijeenkomst, maar daarna ebt het weg." Met de komst van een nieuw college en een nieuwe gemeenteraad hoopt de coöperatie dat meer activiteiten georganiseerd gaan worden om energiebesparing te stimuleren. "Heel veel mensen binnen de gemeente zijn al bezig met duurzaamheid. De ideeën die zij hebben, zou de gemeente kunnen faciliteren." De gemeente Steenbergen zou het verschil kunnen maken door duurzaamheid en energiebesparing meer te stimuleren. "Er is nog een grote slag te slaan in Steenbergen. Individueel is men wel bezig, maar er worden weinig grotere projecten georganiseerd."

Energieneutraal

Dat betekent niet dat er op dit moment niets gedaan wordt aan duurzaamheid in de gemeente Steenbergen. Op zaterdag 8 oktober 2016 heeft de gemeente Steenbergen en diverse van haar maatschappelijke partners de Verklaring van Steenbergen ondertekend. Het gemeenschappelijke doel is een energieneutraal Steenbergen in 2040. Energiek Brabantse Wal kan hier een grote rol in spelen, mits zij ondersteund worden door de gemeente. "Wij kunnen een bijdrage leveren in een platform, dat door de gemeente opgezet dient te worden dat de grote doelen gaat definiëren, delegeren en controleren met onze ervaring en kennis op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast kunnen we een bijdrage leveren bij het oprichten van een Lokale Energie Entiteit. Hierin kunnen bijvoorbeeld windmolens of zonneweides ondergebracht worden. Vanuit de entiteit kan de energie-opwekker geëxploiteerd worden over een langere periode."

Geen van deze zaken heeft een verdienmogelijkheid in zich. De diensten worden door EBW gratis aangeboden. Om de continuïteit te waarborgen is een bijdrage van de gemeente essentieel om de continuïteit te waarborgen. Daarnaast kunnen subsidies mogelijke projecten die bijdragen aan de doelstelling van Steenbergen de haalbaarheid vergroten. [l]