Willem en Jelle Rinsema tussen een aantal kinderen in Uganda. FOTO EPPO KARSIJNS
Willem en Jelle Rinsema tussen een aantal kinderen in Uganda. FOTO EPPO KARSIJNS Foto: Willem Rinsema

Fietssafari voor goede doel in Uganda

STEENBERGEN – Willem Rinsema uit Goes en zoon Jelle uit Steenbergen zijn een jaar lang druk bezig geweest met fondsenwerving en trainingssessies, zodat ze mee konden doen aan de Uganda Challenge, een mountainbike-tocht van 600 kilometer door Uganda, geïnitieerd door Amref Flying Doctors. Tijdens de tocht begin februari kwam Willem tijdens een afdaling dusdanig ten val, dat hij zijn deelname moest staken.

DOOR JESSICA ROVERS

Desalniettemin heeft hij goede herinneringen aan de tocht. “We waren om twee uur 's nachts aangekomen en moesten de eerste dag heel vroeg op. Naast vermoeidheid moest ik erg wennen aan het temperatuur- en hoogteverschil. Het was er 35 graden en we fietsten op 1000 meter hoogte”, vertelt Willem Rinsema. “Op de tweede dag ging het na 55 kilometer mis. Ik vloog over de kop en viel heel hard.” Hierdoor brak Willem een aantal ribben en zijn sleutelbeen raakte uit de kom. Ook voor zoon Jelle, die vooruit was gereden, was het een emotionele gebeurtenis. “Ik stond op hem te wachten en toen hij maar niet kwam, ben ik teruggereden en vond hem aan de kant van de weg waar hij door een aantal locals werd geholpen. We hadden samen een jaar naar de challenge toegewerkt, maar die nacht was ik opeens zijn mantelzorger.”

Hoewel de tocht niet is gegaan zoals gepland, is Jelle blij dat hij deze heeft uitgereden. “In totaal waren er zo'n 75 deelnemers en ik kon aanhaken bij andere mensen waar ik steun aan heb gehad.”

Voor Jelle was het de eerste keer. “Ik vond vooral de contrasten indrukwekkend”, vertelt hij. “Het ziekenhuis dat we hebben bezocht voor zwangere vrouwen was echt bizar. Ook zag ik, toen ik aan het uitrusten was, twee meisjes van een jaar of tien met jerrycans vol water op een oude opoefiets over de weg fietsen. Vaak doen zij dit ook 's avonds waardoor zij gevaar lopen verkracht te worden. Om dit tegen te gaan zorgt Amref voor meer waterpunten in een dorp.”

Fantastisch

Wat Willem betreft is dat wat de fietstocht zo mooi maakt. Hij deed al eerder mee. “Door de projecten te bezoeken, zie je waar het geld naar toe gaat. Je gaat het bedrag dat je hebt opgehaald als het ware zelf brengen.” Willem en Jelle hebben samen 11.332 euro bij elkaar gebracht. Het totaalbedrag werd vastgesteld op 508.000 euro. “Een fantastisch bedrag”, vindt Willem. “Van dat bedrag kunnen een jaar lang 5000 zorgverleners worden gefaciliteerd waardoor 500.000 huishoudens structureel kunnen worden geholpen. Naast het steunen van het goede doel is Uganda een buitengewoon mooi land en op de fiets zie je alles toch op een andere, intensere manier.”

Jelle beschouwt het als een soort fietssafari. “We hebben allerlei dieren gezien, waaronder olifanten. Een avond konden we de tent zelfs niet in, omdat voor het hek dat er vlak naast stond twee nieuwsgierige neushoorns stonden. Ik vond de challenge een hele bijzondere ervaring.”[l]


Afbeelding