Bestuur,Leden en ereleden samen aan tafel in de Buitelstee. Vanaf de derde dinsdag in september
komen ze elke maand samen.
Bestuur,Leden en ereleden samen aan tafel in de Buitelstee. Vanaf de derde dinsdag in september komen ze elke maand samen. Foto: Tineke Feskens

Koningsdag lééft in Dinteloord

DINTELOORD - Voor velen is Koningsdag nog erg ver weg, maar de Oranjevereniging in Dinteloord heeft het programma voor 2018 al klaar. Dinsdagavond werd een ledenvergadering gehouden in de Buitelstee. Bijna 20 vrijwilligers waren aanwezig om te vergaderen over het programma. Er staan voor dit jaar een paar veranderingen op de agenda. Vooral het middagprogramma krijgt een nieuwe insteek. De Aubade op het Raadsplein en de SWINGO blijven ongewijzigd op het programma staan. Jaarlijks zetten zo'n 40 vrijwilligers zich in om van Koningsdag een feest te maken.

DOOR TINEKE FESKENS

Waar in veel plaatsen de Oranjevereniging drijft op enkele mensen blijkt dat in Dinteloord wel anders. Een trouwe groep van ongeveer 15 personen vormt het bestuur. Vanaf de derde dinsdag in september, Prinsjesdag, vergadert de Oranjevereniging maandelijks. Dinsdagavond was een bijzondere vergadering, het was de veertigste vergadering sinds de oprichting van de vereniging. Tegen achten kwamen ze binnen gedruppeld. Bestuurders, leden en ereleden van de Oranjevereniging. Even een kop koffie aan de bar en daarna op verzoek van voorzitter Hans Bolluijt aan de grote tafel in de kantine van de Buitelstee. Snel aan de slag, want de agenda stond vol. Eén van de belangrijkste punten was het programma voor Koningsdag 2018.

'We hopen dat er ook
dit jaar weer veel
mensen aanwezig zijn'

Koningsdag
Koningsdag lééft in Dinteloord. Het bestuur kan terugkijken op een zeer geslaagd feest in 2017. Het weer was in tegenstelling tot 2016 ook erg mooi en dat was duidelijk te merken tijdens de het familiespel en de spelmiddag. Dit jaar zal een deel van het programma in het geval van erg slecht weer naar binnen verplaatst worden. Zo kan het programma te allen tijde doorgaan. Dit jaar worden de Koningsspelen op 20 april gehouden. Alle basisschool kinderen zullen hier op sportpark Prinsenland aan deelnemen. De Koningsnacht staat in het teken van de disco. Eerst mogen de kinderen en als zij afsluiten met de lampionnenoptocht is het de beurt aan de volwassenen. Op Koningsdag kunnen vanaf half tien de ballonnen worden opgehaald bij het Dorpshuis. Na de Aubade op het Raadhuisplein zullen deze worden opgelaten. Om half elf start het zeer gewaardeerde familiespel. Ergens tijdens het middagprogramma gaat er iets veranderen. Marjan Bolluijt en Ben Ploeg geven een hele kleine toelichting. "Al een aantal jaren vullen we het middagprogramma hetzelfde in. Hoewel het altijd goed verloopt gaan we er toch een andere insteek aan geven. Het wordt flink aangepakt, maar hoe en wat, dat vertellen we nog niet. Dat komt later naar buiten." Het avondprogramma blijft ongewijzigd met de SWINGO én feestavond.

Herdenking
Ook dit jaar worden de leerlingen uit groep 7 en 8 van alle basisscholen weer nauw betrokken bij de herdenking op 4 mei. Er worden gedichten voorgelezen en de namen van alle slachtoffers worden genoemd. Harmonie Volharding zal de Taptoe spelen, en na het moment van stilte het Wilhelmus. De plechtigheid vindt plaats bij het oorlogsmonument op het Raadhuisplein. Marjan wil nog graag een wens uitspreken: "We hopen dat er ook dit jaar weer veel mensen aanwezig zijn. Dat er vorig jaar ook erg veel jongeren waren doet ons goed. Zo geven we de herinnering door, en blijft deze levend." [l]