Omgekeerd afval inzamelen bijna op de schop

STEENBERGEN - Het omgekeerd inzamelen, waarbij inwoners zelf hun restafval naar ondergrondse containers brengen, gaat op 1 april van start.

DOOR REMKO VERMUNT

Deze maand worden containers aan huis omgewisseld. De GFT-container wordt bij elk huishouden vervangen door een nieuwe container omdat de meeste containers aan vervanging toe zijn. De restafvalcontainers worden ingenomen en vervangen voor containers voor plastic verpakkingen en drankenkartons.

Vanaf 26 maart gaan de ondergrondse containers in de wijken open met de speciale afvalpas die begin maart bij alle huishoudens op de mat valt. De Volkspartij, die al van begin af aan tegen het omgekeerd inzamelen is, heeft de nodige vragen gesteld aan het college over de invoering van het systeem. Zo maakt Michel Lambers zich onder andere druk over de privacy van de afvalpasjes, maar hij wil ook weten wat de resultaten zijn van de gemeente Bergen op Zoom met het omgekeerd inzamelen. "Is het college bereid om eerst onderzoek te doen in de buurgemeente Bergen op Zoom naar de kostenontwikkeling? Wil het college de raad informeren over de aantallen plastic welke in de gemeente Bergen op Zoom werden ingezameld voordat en nadat het ophaalsysteem werd ingevoerd voordat de oranje containers worden uitgezet?" De Volkspartij vraagt de gemeente zo spoedig mogelijk te antwoorden, zodat er eventueel nog maatregelen genomen kunnen worden. [l]