Peter Smaardijk en Jack Ambags vertellen over veiligheid in Steenbergen FOTO REMKO VERMUNT
Peter Smaardijk en Jack Ambags vertellen over veiligheid in Steenbergen FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Verkiezingen: Jack Ambags over veiligheid

STEENBERGEN - De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 staan voor de deur, maar waar moet je nou rekening mee houden als je gaat stemmen? De afgelopen weken besteedde de Steenbergse Bode aandacht aan verschillende thema's, zoals onderwijs, sport en recreatie. Welke knelpunten spelen er op dit moment binnen die thema's of gaat het juist allemaal goed? Deze week het laatste onderwerp: wijkagent Jack Ambags en Operationeel expert Peter Smaardijk over veiligheid binnen de gemeente Steenbergen.

DOOR REMKO VERMUNT

Iedere inbraak of vernieling is er één te veel en dat weet ook wijkagent Jack Ambags. "Maar", zegt hij. "Als je naar de landelijke cijfers kijkt, dan doen we het in de gemeente Steenbergen best goed." Sinds de verhuizing van de politie naar het steunpunt in het gemeentehuis, zijn de lijntjes tussen wijkagent en gemeente nog korter geworden. "Ik heb dagelijks contact met verschillende beleidsmedewerkers, want ik loop gewoon even binnen", vertelt Ambags.

Samenwerking

En dat is een positieve ontwikkeling, stelt Peter Smaardijk. "Je hebt elkaar bikkelhard nodig." Niet alleen om informatie met elkaar uit te wisselen, maar ook voor andere redenen. "Stel dat er in wijk X iets aan de hand is en wij willen een wandelpad afsluiten, dan moeten we daarmee eerst rond de tafel met de gemeente. De politie gaat daar niet over." Het tegenovergestelde gebeurde toen ondernemers aan de Markt in Steenbergen om camera's vroegen. Het plaatsen van deze camera's in de openbare ruimte is een bevoegdheid van de burgemeester, maar hij won wel informatie in bij de politie. "Bij ieder incident is er wel contact met de gemeente", stelt ook Smaardijk.

Speerpunten

Met de komst van een nieuwe gemeenteraad zal hier weinig aan veranderen. "De basis voor de veiligheid in de gemeente Steenbergen is het Veiligheidsplan 2016-2020, waarin de speerpunten zijn opgenomen waar we ons mee bezig gaan houden." Dat plan wordt opgesteld door de burgemeester en onder andere in overleg met de teamchef. Toch kan de nieuwe gemeenteraad daar wel invloed op uitoefenen. "Wij hebben als politie eigenlijk twee bazen. De nationale politie, maar ook de gemeente Steenbergen (lees burgemeester)." Als de gemeenteraad zijn focus wil verleggen, kunnen ze dat aankaarten bij de burgemeester. Hij kan tijdens het driehoeksoverleg met de teamchef én de Officier van Justitie aandacht vragen voor bepaalde zaken. Op dit moment speelt ook de discussie rondom een extra wijkagent voor de gemeente Steenbergen, maar dat is een discussie die volgens Smaardijk op hoger niveau wordt gevoerd. "Maar als werknemer zijn wij natuurlijk niet tegen een aantal extra handjes op de werkvloer."

Wijkagent

"Als wijkagent zie je bepaalde dingen in een gemeente. Je ziet wat er leeft in een kern en wat de trends zijn." Met de komst van buurtpreventieteams en whatsappgroepen heeft de wijkagent er een heleboel oren en ogen bijgekregen. "Bijvoorbeeld in Steenbergen Zuid heeft dat voor een verbetering van het veiligheidsgevoel gezorgd", stelt Jack Ambags. "De veiligheid in de gemeente is immers een zaak van ons allemaal. Niet alleen van de politie of van de gemeente, maar ook van vrijwilligers en buurtbewoners." Volgens Smaardijk is daarin overigens nog wel winst te behalen. "Er zit heel veel informatie in de verschillende wijken, maar als wij een oproep doen komt daar weinig respons op. De politie kan niet 24/7 op alle plekken zijn, dus we hebben heel hard de hulp van wijkbewoners nodig. Je hoeft niet per se ons te bellen, je kan ook contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem."

Nieuwe raad

De nieuwe gemeenteraad wordt straks, net als de vorige gemeenteraad, één of twee keer per jaar bijgepraat over de veiligheid en het veiligheidsgevoel in de gemeente. "En als ze dat willen, kunnen ze een keertje meelopen." [l]