Burgemeester Ruud van den Belt opende het Verkiezingsfestival
Burgemeester Ruud van den Belt opende het Verkiezingsfestival Foto: Tineke Feskens

Gemeente pakt uit met lokale artiesten

STEENBERGEN - Artiesten uit de gemeente, drankjes en contact met de kandidaat raadsleden. De gemeente heeft flink uitgepakt om de kiezers naar de stembus te lokken. Zaterdag ging een bont gezelschap met een bus de kernen in om "in contact te komen met de bevolking". Vanaf drie uur streek men neer in zaal De Joosse in Steenbergen. Doel: ook de jongeren betrekken bij de lokale politiek.

DOOR TINEKE FESKENS

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart heeft de gemeente flink uitgepakt. Het doel was duidelijk: Zoveel mogelijk mensen bewust maken van het belang om te gaan stemmen. Met een grote bus trokken zaterdagmorgen alle lijsttrekkers, kandidaat raadsleden en medewerkers van de gemeente langs alle kernen van de gemeente, om te eindigen bij zaal de Joosse in Steenbergen. Na een openingswoordje van burgemeester Ruud van den Belt ging het festival van start het inmiddels nationaal bekende lied "Steenbergen stemt". De zaal was goed gevuld, voornamelijk met leden en achterban van de verschillende partijen. Tijdens het festival traden een aantal lokale artiesten op. In de pauzes werden drie debatrondes gehouden. Aan het einde van de debatten mochten de lijsttrekkers een voorspelling doen. De uitslag: Steenbergen In Beeld 1, CDA D66 en PvdA 3, VVD 4, Gewoon Lokaal! 5 en Volkspartij 7/8.


Mini-debatrondes
Om het programma boeiend te houden werd gedebatteerd in drie rondes met steeds één stelling. De eerste ging over wonen, werken en ontspannen in Steenbergen. De meningen van de politici kwamen sterk overeen. Meer starterwoningen, een betere doorstroming in de huursector en levensloopbestendig bouwen. Steenbergen moet ondernemers steunen en volgens een meerderheid moet het Ravelijn ook HAVO en VWO gaan bieden. Het was vooral een opeensomming van wat er moet gebeuren. Hoe de verschillende partijen hier zelf iets aan willen doen werd tijdens het debat niet duidelijk. Op een vraag of er geld beschikbaar gesteld kan worden voor bijvoorbeeld het onderhoud van kleedruimtes bij de sportvelden kwam een reactie over de subsidies. "Nou weet ik nog niet of ze hier iets aan gaan doen" reageerde Tim Bierkens, steller van de vraag, enigszins teleurgesteld.

'Het is gewoon
jammer dat er niet
meer jongeren zijn'

Jongeren
Na de eerste debatronde trapte Zero Friction de spits af. Met nummers van de Beatles, Rolling Stones en onder andere Johnny Cash brachten ze er de sfeer goed in. Op zoek naar de jongere die de vraag gesteld had over de kleedkamers, blijkt een groep vrienden aan tafel een biertje te drinken. Waarom de interesse voor het festival? "Ja, de voetbal ging niet door en we wilden toch samen iets doen. Dus besloten we hierheen te gaan", vertelt Tim Bierkens lachend. Toch willen ze wel wat kwijt over het initiatief van de gemeente. "Het is gewoon jammer dat er niet meer jongeren zijn. We hebben allemaal een uitnodiging gekregen, dus iedereen weet ervan. Wij vinden het een heel goed idee, maar de debatten hadden voor ons niet gehoeven. Ze praten over ons, niet met ons. In de stelling over veiligheid herkennen we ons niet. We gaan hier regelmatig uit, voelen ons niet bedreigd en er is altijd voldoende politie en beveiliging aanwezig."

'Ze praten over ons,
niet met ons.'

Om hun keuze te maken raadplegen ze de stemwijzer. De debatten voegen, naar hun mening niet echt iets toe. Dat, en de uitzending op TV waarin ze geïnterviewd worden, is de reden dat de groep tijdens het tweede minidebat vertrok. De lijsttrekkers waren zich er niet van bewust. Zij hadden het te druk met praten over de jongeren. [l]

Een groep jongeren wist de weg naar het verkiezingsfestival te vinden. FOTO'S TINEKE FESKENS