Gewoon Lokaal! met lijsttrekker Wilma Baartmans heeft de verkiezingen gewonnen FOTO TINEKE FESKENS
Gewoon Lokaal! met lijsttrekker Wilma Baartmans heeft de verkiezingen gewonnen FOTO TINEKE FESKENS Foto: Tineke Feskens

Gewoon Lokaal! is toch de grote winnaar

STEENBERGEN - Gewoon Lokaal! is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen geworden in Steenbergen. Net na middernacht werd bekend dat zij aan de slag mogen om een nieuwe coalitie te vormen. Voor de Volkspartij een bittere pil, ondanks de winst van 2 zetels. De grootste verliezer is Steenbergen In Beeld. Zij wisten niet genoeg stemmen te halen om een zetel te bemachtigen.

DOOR TINEKE FESKENS

Na het sluiten van de stembureaus kwamen veel kandidaten en geïnteresseerde inwoners van de gemeente naar het gemeentehuis. De verwachtingen onder de kandidaten waren hooggespannen en de sfeer was prima. De Steenbergse band REC verzorgde de livemuziek en er was gezorgd voor een hapje en een drankje. Toen burgemeester Ruud van den Belt al vóór tien uur de eerste uitslag bekendmaakte bleek dat de Volkspartij zeer goede zaken had gedaan. De VVD en Gewoon Lokaal! volgden op gepaste afstand. De uitslag van het 2e stembureau werd door de kandidaten van de Volkspartij met gejuich ontvangen. Ook nu weer hadden ze met groot verschil de meeste stemmen behaald. Michel Lambers bleef rustig.

'We hebben nu een flinke voorsprong, maar straks kan het anders zijn'

"We hebben nu wel een flinke voorsprong, maar als de uitslagen van Dinteloord binnenkomen kan het zomaar anders zijn." Tussen de uitslagen door werden de lijsttrekkers geïnterviewd door Angelo van den Berg en John Nijssen. Wilma Baartmans, lijsttrekker van Gewoon Lokaal! bleek vooral trots op de ijsbaan. Ze wil graag weer in de coalitie, als wethouder. Nadir Baali, lijsttrekker van PvdA, zou ook graag in de coalitie komen. "Ik had graag deelgenomen aan de discussie over vluchtelingenkwestie. Deze is in de coalitie niet goed gevoerd." Hij hoopt zich de komende periode sterk te maken voor onder andere het armoedebeleid.

Spanning

Bij elke uitslag veranderde er het een en ander in het aantal zetels. Behalve voor de PvdA en Steenbergen In Beeld. Voor de PvdA bleek al snel dat alle strubbelingen van de afgelopen tijd hen veel stemmen hebben gekost. De partij blijft steken op één zetel. D66 mocht lange tijd hopen op drie zetels. De lijstverbinding tijdens de verkiezingen van 2014 had de partij toen de restzetel opgeleverd. Dat zat er deze keer niet in. Het bleef bij twee zetels. Ondertussen bleef het stuivertje wisselen tussen de Volkspartij en Gewoon Lokaal! Dan waren het weer zes zetels voor de een, de volgende ronde bleek de ander een voorsprong te hebben. De VVD mocht zich eenmaal verheugen op vier zetels, maar de liberalen konden dat niet vasthouden. Petra Lepolder hoopt ondanks de drie zetels toch weer in het college plaats te mogen nemen. Het CDA bleef stabiel op drie zetels. Voor Steenbergen In Beeld was de spanning al snel verdwenen. Vanaf de eerste uitslag werd duidelijk dat ze geen zetel zouden halen. Pas bij de laatste uitslag bleek welke partij de grote winnaar was. Met één zetel verschil mag Gewoon Lokaal de coalitie gaan vormen. Voor de Volkspartij waren de druiven zuur. "We hebben wel gewonnen, maar ons doel is niet bereikt."

Coalitie

Welke partijen door Gewoon Lokaal! uitgenodigd worden voor de coalitiegesprekken kon Wilma Baartmans woensdagnacht nog niet zeggen. "We gaan eerst de programma's van alle partijen eens naast elkaar leggen, kijken waar de overeenkomsten en verschillen liggen. In principe sluiten we niemand uit." [l]