Het was al vroeg gezellig tijdens het festival van
Het was al vroeg gezellig tijdens het festival van "Vuist tegen kinderkanker". Een groep dames uit Steenbergen had het prima naar hun zin. FOTO TINEKE FESKENS Foto: Tineke Feskens

'Het geld gaat naar het goede doel'

STEENBERGEN - Dat gezelligheid goed samen kan gaan met zeer ernstige gebeurtenissen bleek zaterdagavond wel tijdens de benefietavond voor 'Vuist tegen kinderkanker' in zaal de Joosse. Een avond vol muziek, dansen en Hollandse gezelligheid waren de ingrediënten voor een inzameling voor de stichting AnkieStoer.

DOOR TINEKE FESKENS


Drijvende motor achter de avond is Jan de Groot. Een kleine man uit Steenbergen met een groot hart. Vraag Jan de Groot waarom hij zich inzet om geld in te zamelen voor kinderen die kanker hebben, dan zal het antwoord je verrassen. Nee, hij heeft zelf, gelukkig geen kinderen die deze vreselijke ziekte hebben gehad. Wel overleden zijn vader en twee tantes aan de ziekte. Hij is per toeval betrokken geraakt bij 'Vuist tegen….'. "Ruim veertien jaar geleden werd ik als cameraman gevraagd mee te werken aan een avond in het teken van "Vuist tegen spierziekte". Ik ben dit blijven doen tot de stichting ophield te bestaan. Inmiddels voelde ik me zo betrokken, ik wilde iets blijven doen om me in te zetten voor mensen die ernstig ziek zijn. Al snel kwam ik in aanraking met de stichting AnkieStoer. Tijdens een informatieavond sprak iemand van de organisatie. Dit was zo'n pakkend verhaal. Van de 150 aanwezigen zaten er zeker 130 te huilen, ikzelf ook. Ik wist toen dat ik mezelf voor deze stichting wilde inzetten. Daarom heb ik de stichting "Vuist tegen kinderkanker" opgericht.

Hollandse avond
Twee keer per jaar organiseert "Vuist tegen kinderkanker" een festival voor het goede doel. Altijd in zaal de Joosse. In het voorjaar staat de avond in het teken van Nederlandstalige muziek. Lokale, regionale artiesten treden dan op. Ook zij steunen de stichting, vaak door voor een veel lager tarief dan gebruikelijk op te treden. In november staat de avond bol van Rockmuziek, dan wordt ook de jaarlijkse cheque aan de stichting AnkieStoer uitgereikt. In zaal de Joosse was het al snel gezellig druk. De bar zat vol, een aantal tafels waren bezet en Duo Eigenwijs wist de sfeer er meteen in te brengen. Een groep van 4 dames wilde wel een praatje maken. "We gaan altijd met ons vieren op stap. Liefst in Steenbergen, want daar komen we vandaan. Nou ja, drie van ons, eentje komt uit Kruisland. We komen niet speciaal voor "Vuist tegen kinderkanker", maar we hebben het entreegeld er graag voor over. Het is altijd gezellig, je kunt met iedereen een praatje maken, we houden van dansen en de muziek spreekt ons ook erg aan."

AnkieStoer
Naast Duo Eigenwijs werkten nog een aantal artiesten mee aan de Hollandse avond. Helemaal Hollands, Alwin en Alex Krijnen maakten er zoals altijd een waar feest van. Jan de Groot was een tevreden man. "We hebben vanavond 130 bezoekers gehad. Het was een top avond. De teller voor het goede doel staat nu op 1500 euro en we hebben nog een avond op 24 november met Zero Friction. Dus ik weet zeker dat we weer een aantal kinderen kunnen helpen, want dat is het mooie van de stichting AnkieStoer. Al het geld dat wordt ingezameld gaat naar het goede doel. Er blijft niks aan de strijkstok hangen. [l]