Erik de Jonge mocht als gids de gedeputeerde door natuurgebied Oudland leiden.
Erik de Jonge mocht als gids de gedeputeerde door natuurgebied Oudland leiden. Foto:

'Dit is een unieke manier om Brabant te ontdekken'

STEENBERGEN - Van het Muggenpolderbaantje, over de Moerstraatseweg en door via de Krabbenweg. Zo begon gedeputeerde Henri Swinkels donderdagochtend om 09.00 uur aan zijn wandeling door het Steenbergse landschap. In een tijdsbestek van twintig weken loopt de gedeputeerde bijna tweehonderd kilometer langs de Zuiderwaterlinie, van Bergen op Zoom tot Grave in de oostpunt van Brabant.

DOOR REMKO VERMUNT

De mist hangt nog een beetje op de weilanden, wanneer Henri Swinkels aankomt op het Muggenpolderbaantje. Het is fris dus meteen wordt er stevig de pas ingezet, over de Krabbenweg naar natuurgebied Oudland. Tijdens zijn wandeling door het bos wordt Swinckels vergezeld door wethouder Petra Lepolder, Peter Jongenelen (Expeditie Nassau) en boswachter Erik de Jonge die als gids vertelt wat er allemaal te zien is in het natuurgebied. "Ik vertel wat je ziet, maar ook over wat je juist niet meer ziet. Een stukje geschiedenis." Wethouder Lepolder en gedeputeerde Swinkels zijn het er in ieder geval al snel over eens: "Dit is een unieke manier om Brabant te ontdekken." Voor wethouder Petra Lepolder is het, net als voor de gedeputeerde, de eerste keer dat ze door het natuurgebied loopt. "Je denkt altijd dat het gras groener is bij de buren."

Smokkelen

De gedeputeerde liep zijn eerste wandeling door Bergen op Zoom en eindigde bij Fort de Roovere. Eigenlijk had hij door moeten lopen naar het Muggenpolderbaantje om de volledige route te lopen. "Maar, we smokkelen soms een stukje, anders is het niet te doen." De totale route van de Zuiderwaterlinie is 165 kilometer lang en iedere keer probeert de gedeputeerde ongeveer tien kilometer te lopen. Doel? Zo veel mogelijk verhalen rondom de Zuiderwaterlinie ophalen. En verhalen, die heeft boswachter Erik de Jonge genoeg.

'We smokkelen soms
een stukje, anders is
het niet te doen'

Bonte specht

Zand, gras en bomen is wat de gemiddelde wandelaar ziet, maar Erik de Jonge weet je veel meer te vertellen. "Kijk, hier loopt één van de vaste routes van de reeën. Zo'n route lopen ze ongeveer twee keer op een dag." Even later klinkt het geluid van een specht. "Kan je nou ook horen welke specht het is", vraagt de gedeputeerde geïnteresseerd. Een korte uitleg van de boswachter volgt over de verschillende geluiden van de specht en weer even later liggen er her en der wat vleugels in het gras. "Dit zijn de vleugels van een wilde eend die gevangen is door een vos. Dat kan je zien doordat de vleugels recht afgebeten zijn. Oh, en hier, dat groene, dat is wilde kamperfoelie. Nu lijkt nu misschien niet bijzonder, maar als je hier 's avonds komt geeft het een hele sterke geur af waar nachtvlinders op af komen."

Slot Padmos

Diep verscholen in natuurgebied Oudland ligt de plek waar het vroegere Slot Padmos heeft gestaan. "Het is een oud landgoed en staat aangemerkt als Rijksmonument." Van het slot zelf is weinig meer te zien, alleen de oude put zit er nog. "Er hebben verschillende families gewoond in Slot Padmos, maar daar kwam begin 1900 verandering in. De stalknecht vermoordde de landheer en ging er vandoor met zijn vrouw. Beiden gingen de gevangenis is en dat was het einde van Slot Padmos", vertelt De Jonge.

Ruim een uur loopt het gezelschap door natuurgebied Oudland. Langs omgevallen bomen, weilanden en een waterpoel waar de gedeputeerde even geniet van het uitzicht. "Her en der zie je stukjes natuurcompensatie voor de aanleg van de nieuwe A4", legt De Jonge uit. "Daardoor is het een heel divers gebied." De groep loopt voorbij het voormalige Slot Eikelenburg en op de restanten van dit slot, vervolgen ze hun weg richting de Welberg. "Ik ben blij dat de gedeputeerde extra meters van Steenbergen heeft leren kennen en ik hoop dat velen in zijn voetsporen zullen volgen", aldus Lepolder. De groep loopt ondertussen verder. Door Welberg en Steenbergen, om te eindigen bij Fort Henricus. Volgende week keert de gedeputeerde terug naar De Heen en Dinteloord, wederom op zoek naar nieuwe verhalen. De provincie wil in september het speciale Liniepad openen om alle schakels langs de linie symbolisch met elkaar te verbinden. [l]

Op een bankje bij één van de waterpoelen FOTO'S REMKO VERMUNT