Gewoon Lokaal! zoekt samenwerking met VVD en CDA
Gewoon Lokaal! zoekt samenwerking met VVD en CDA Foto: Tineke Feskens

Coalitie Steenbergen: Gewoon Lokaal!, VVD en CDA

STEENBERGEN - Informateur Cors Zijlmans heeft bekendgemaakt wie de coalitie gaan vormen in de komende raadsperiode. Gewoon Lokaal!, VVD en CDA gaan de komende tijd de mogelijkheden onderzoeken en daarmee hebben de partijen 11 van de 19 zetels in de gemeenteraad.

DOOR REMKO VERMUNT

De drie partijen werkten de afgelopen vier jaar ook al samen, maar toen zat ook D66 in de coalitie. De partijen hebben nu echter aangegeven de samenwerking voort te willen zetten zonder D66. Informateur Cors Zijlmans: "Waar het om gaat is draagvlak, vertrouwen en stabiliteit. Die drie essentiële zaken zijn aanwezig bij de drie potentiële coalitiepartijen." Ook een samenwerking tussen Gewoon Lokaal! en de Volkspartij lijkt van de baan. Er zouden volgens Gewoon Lokaal! te veel bezwaarpunten zijn om een vruchtbare samenwerking aan te gaan. "De verschillen tussen de drie mogelijke coalitiepartijen en de Volkspartij zijn groot," aldus Zijlmans.

Volkspartij

De Volkspartij laat weten het erg jammer te vinden dat Gewoon Lokaal! niet wil samenwerken. "Ze zetten zo een erg grote groep kiezers op de zijlijn. We waren de grootste partij in de Heen, Welberg en Steenbergen." De Volkspartij was één van de grote winnaars tijdens de gemeenteraadsverkiezing op 21 maart. Van drie zetels groeide de lokale partij naar vijf zetels. De Volkspartij laat zelf weten dat het niet aan hen heeft gelegen."Wij gaan er vol voor om onze kiezers hun stem in de raad te geven."

Breed programma

Informateur Cors Zijlmans wilde inzetten op een breed gedragen raadsprogramma waar alle partijen het mee eens zouden zijn, maar dat bleek nog een brug te ver. "Zo'n vernieuwende aanpak kost de nodige voorbereidingstijd. Daarom stellen we voor dat de raad het onderwerp over twee jaar bij de kop pakt, ruim op tijd voor de volgende verkiezingen.'' De komende tijd wordt er gesproken over de verdeling van wethouders, bijbehorende portefeuilles en wie dit worden in het nieuw te vormen college.

Ondernemers

Ondernemers Platform Steenbergen heeft nog wel een oproep voor de informateur. "Vanuit diverse organisaties zult u benaderd worden om invloed uit te oefenen op de agendasetting van de onderhandelingen, zo ook vanuit VNO-NCW Brabantse Wal." Deze organisatie vertegenwoordigt ruim vierhonderd bedrijven in de regio en werkt samen met MKB Bergen op Zoom en Ondernemers Platform Steenbergen. "De komende jaren staan we gezamenlijk voor een aantal grote maatschappelijke opgaven. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie, het bereikbaar houden en krijgen van de regio en het oplossen van de mismatch en de tekorten op de arbeidsmarkt." OPS roept de informateur op om hier rekening mee te houden tijdens de gesprekken.[l]