Bieb op Dinteloordse scholen
komt weer een stap dichterbij

DINTELOORD - Wethouder Cor van Geel heeft afgelopen week een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het plaatsen van drie bibliotheken op school op de drie basisscholen in Dinteloord. De overeenkomsten werden verder ondertekend door de schooldirecteuren van de drie scholen, de voorzitters van de LPS en de SOM en de directeur van de Bibliotheek Het Markiezaat.

DOOR REMKO VERMUNT


Eind 2017 werd al bekend gemaakt dat de bibliotheek in Dinteloord aan de Westvoorstraat in de huidige vorm zou verdwijnen. In de nieuwe opzet verhuizen de boeken van deze vestiging naar de drie basisscholen in Dinteloord: De Regenboog, de Groen van Prinsterer en de Petrus en Paulus. Elke school krijgt een eigen, specifiek op de jeugd gerichte, collectie. Op één school wordt een fysieke bibliotheek voor volwassenen ingericht met een actuele en aantrekkelijke collectie. Door de bibliotheek naar de basisscholen te verplaatsen, hopen de verschillende instanties dat kinderen extra gemotiveerd worden om te gaan lezen. "Ook wordt professionele ondersteuning geboden door de inzet van een leesmediaconsulent op de school. Deze medewerker van de bibliotheek gaat met alle groepen aan de slag met de leukste projecten rondom de leukste boeken!"

Laaggeletterdheid

Volgens de gemeente en de bibliotheek is deze verandering noodzakelijk. Niet alleen ziet de bibliotheek de laatste jaren een daling in de bezoekersaantallen, maar er is ook een toename van laaggeletterdheid. "Zo is één op de negen inwoners in onze regio laaggeletterd en heeft moeite om mee te komen in de samenleving. Ook verlaat 25% van de kinderen de basisschool met een taalachterstand van ruim twee jaar." De bibliotheek wil zich dan ook meer focussen op het voorkomen van laaggeletterdheid, het stimuleren van mediawijsheid en het bevorderen van het leesplezier. "Onderzoek laat zien dat goede lezers niet alleen beter scoren op het gebied van taalvaardigheid en intelligentie, maar ook succesvoller zijn op school. Leren begint dus bij lezen."

Behouden

De fysieke bibliotheek voor volwassenen verhuist naar De Regenboogschool. De collectie wordt qua omvang wel iets kleiner, maar de collectie wordt wel geactualiseerd. "Daartegenover staat dat alle leden straks gebruik kunnen maken van de complete collectie van alle bibliotheken in Nederland. Alle materialen kunnen digitaal worden besteld en zijn vervolgens af te halen in de fysieke vestiging. De bedoeling is om in het nieuwe schooljaar 2018-2019 over te stappen naar de drie locaties." Dinteloord is de eerste kern waar de bibliotheek naar de basisscholen verhuisd, maar uiteindelijk willen gemeente en bibliotheek ook bij de rest van de basisscholen in gemeente Steenbergen collecties gaan onderbrengen. "Er wordt gestart in Dinteloord, omdat daar het bezoekersaantal sneller daalt dan op andere plekken." [l]