Rook van de barbecue kan een bron van irritatie tussen buren zijn.
Rook van de barbecue kan een bron van irritatie tussen buren zijn. Stockfoto

Buurtbemiddeling Steenbergen op zoek naar meer bemiddelaars

STEENBERGEN - Sinds de start van buurtbemiddeling in Steenbergen op 1 januari hebben maar liefst 18 bewoners buurtbemiddeling ingeschakeld om hun te helpen problemen met de buren op te lossen. De problemen die er spelen zijn bijvoorbeeld parkeeroverlast, geluidsoverlast van klussen, honden of harde muziek, ruzie over overhangende takken en erfafscheidingen of een irritaties over een rokende barbecue. In maar liefst driekwart van de gevallen lukt het de buren om met de hulp van buurtbemiddeling samen tot een oplossing te komen.

Voor iedereen is het vanzelfsprekend, rustig en veilig in je eigen buurt wonen. Helaas kan niet iedereen van deze ideale situatie genieten. Juist wanneer er veel onrust is, kunnen emoties heel hoog oplopen tussen buren. Dan is het lastig om tot een gesprek te komen. Buurtbemiddeling kan helpen die cirkel te doorbreken. Zo vertelt coördinator Pascal Vos: “de cirkel doorbreken kan door middel van het geven van informatie en advies over hoe je burenoverlast zelf kunt aanpakken en door het bieden van ondersteuning in het vinden van een oplossing samen met de buren”.
Deze ondersteuning wordt gedaan door goed opgeleide vrijwillige buurtbemiddelaars van WijZijn Steenbergen. Zij zijn getraind in gespreksvoering en conflicthantering en bieden een luisterend oor voor beide partijen, zonder daarbij partij te kiezen. Zij dragen geen oplossingen aan, maar helpen buren om samen een oplossing te vinden. Als de emoties te hoog oplopen brengen zij het probleem weer terug tot de kern.

Uitbreiden team
Buurtbemiddeling Steenbergen wilt het team uitbreiden en is op zoek naar mensen die het leuk vinden om deze rol van vrijwillige bemiddelaar te gaan vervullen. Op 28, 29 en 30 juni wordt voor nieuwe bemiddelaars de inspirerende driedaagse basistraining buurtbemiddeling weer aangeboden. In deze training leer je alle ins en outs van buurtbemiddeling. Een specifieke vooropleiding is niet nodig. Heeft u zelf last van uw buren of wilt u ons team komen versterken als buurtbemiddelaar, neem dan contact op door te bellen naar 06-58990383 of mail naar buurtbemiddelingsteenbergen@wijzijntraversegroep.nl.[l]

rook van de barbecue kan voor buren een bron van irritatie tussen buren zijn.