Vier inwoners uit de gemeente Steenbergen mogen zich sinds deze week Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen FOTO WILL ROMBOUTS
Vier inwoners uit de gemeente Steenbergen mogen zich sinds deze week Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen FOTO WILL ROMBOUTS Foto: Will Rombouts

Vier onderscheidingen voor actieve vrijwilligers

STEENBERGEN - Burgemeester Ruud van den Belt heeft donderdagochtend vier inwoners van de gemeente Steenbergen mogen verrassen met een Koninklijke onderscheiding. Traditiegetrouw vindt op de dag voor Koningsdag de lintjesregen plaats, waarbij inwoners worden bedankt voor hun tomeloze inzet bij verenigingen en stichtingen. Burgemeester Ruud van den Belt kreeg namens de Koning de bevoegdheid om deze mensen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en dat doet hij altijd met veel plezier.

DOOR REMKO VERMUNT

Adrianne Bogers-Bartels

De 73-jarige Adrianne Bogers zet zich al jaren actief in voor ouderen en hulpbehoevenden in Kruisland. Bogers verricht onder andere vrijwilligerswerk voor de plaatselijke afdeling van De Zonnebloem én ze is als vrijwilligster betrokken bij de uitleen van boeken via het steunpunt van de bibliotheek in het dorp. "Daarnaast is Adrianne ook gedurende ongeveer 13 jaar bestuurlijk actief geweest voor de stichting Dorpshuis Kruisland en is ze collectant voor het MS-fonds", somde de burgemeester op. "Lange tijd vond zij naast dat alles ook nog tijd om als mantelzorgster haar schoonmoeder en haar tante bij te staan."

Ingrid van Bezooijen

De Dinteloordse Ingrid van Bezooijen (51 jaar) is dan wel de jongste in het rijtje van vijf, maar al sinds 1993 is Ingrid intensief betrokken bij meerdere vrijwilligersorganisaties in Dinteloord. "Ingrid heeft het talent om mensen samen te brengen en zet zichzelf altijd weer belangeloos in voor anderen. Zij neemt initiatief en benut kansen", vertelde Van den Belt. een korte opsomming van de organisaties waar Ingrid bij betrokken is: Gereformeerde Kerk Dinteloord, KinderVakantieWeek Dinteloord, Ouderraad Groen van Prinstererschool, Stichting Vrienden van Aquadintel en Vluchtelingenwerk Steenbergen (afdeling Dinteloord).

Bram Koole

Net als Ingrid van Bezooijen is ook de 74-jarige Bram Koole uit Kruisland een echte duizendpoot. Zo begon hij zijn vrijwilligerswerk al in 1980 bij het Rode Kruis en tot 2012 was hij actief bij de lokale omroep RTVM in Moerdijk. "In de jaren '80 was Bram Koole al actief binnen de Interkerkelijke Jeugdraad Fijnaart waar hij mede leiding gaf aan het jeugdwerk en vanaf 2002 is hij bestuurslid van de Stichting Seniorenraad Fijnaart en Heijningen." Koole woonde immers tot 2006 in Fijnaart.

Ger de Neve

De meeste mensen kennen Ger de Neve als man van de politiek. Zo is hij op dit moment raadslid bij de Volkspartij, maar hij is ook lid geweest van de Provinciale Staten van Noord Brabant en van 2008 tot 2010 was Ger de Neve wethouder in Steenbergen. Daarnaast zet hij zich al jaren in als vrijwilliger voor de Nederlands Hervormde Kerk in Steenbergen. "En zijn inzet als chauffeur voor de lokale buurtbus werd, zeker ook door de gebruikers ervan, hoog gewaardeerd", stede de burgemeester in zijn speech. "Grote waardering is er ook voor het feit dat hij inmiddels 100 keer bloeddonor is geweest."

Receptie

Opmerkelijk is dat in eerste instantie vijf inwoners van de gemeente Steenbergen een Koninklijke onderscheiding zouden krijgen. Eén persoon liet echter op de dag zelf weten dat zij bedankt voor de eer. De gemeente laat weten dat zij de onderscheiding graag namens Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander hadden toegekend, maar zij respecteren de keuze van deze persoon. Gelukkig deed dit niets af aan het feestelijke moment voor de gedecoreerden. Na afloop was er een speciale receptie voor alle inwoners die nu of in het verleden Koninklijk zijn onderscheiden. De jaarlijkse groepsfoto is inmiddels een ware traditie. [l]